VM-KLAR: Italieneren Francesco Marzola reiser andre uka i februar til Paris for å representere Norge under VM for vinkelnere.

Francesco har smakt over 1000 viner det siste året. Nå er han klar for VM for vinkelnere

Italieneren skal representere Norge i Paris.

Publisert Sist oppdatert

– Jeg har konkurrert nasjonalt og internasjonalt siden 2016, og går aldri inn i en konkurranse med et bestemt mål. Men jeg reiser ikke til Paris for å være turist. Jeg har aldri vært så godt forberedt foran en konkurranse som nå, sier Francesco Marzola til Hotellmagasinet.

Robert Lie ble europamester for vinkelnere i 2006, men Norge har aldri hatt en verdensmester. I neste uke arrangeres mesterskapet i den franske hovedstaden av ASI (Association de la Sommellerie Internationale).

Tøff mesterskapsuke

68 kandidater fra 65 nasjoner skal konkurrere om VM-tittelen.

– Det vil være en bragd hvis Francesco kommer til semifinalen. Det er skyhøyt nivå, sier president i Norsk Vinkelnerforening, Liora Levi, som er tilstede i Paris.

Francesco kvalifiserte seg til mesterskapet via et eget VM-uttak organisert kun for de som satser internasjonalt. Han er Norges neste deltaker.

Uttaket fra Norges Vinkelnerforening ble gjort i 2021. VM arrangeres hvert tredje år.

Tirsdag 7.februar er det åpningsseremoni, og onsdag venter kvartfinale, deretter semifinale. Mesterskapet avsluttes søndag med finaler. Deltakerne får utfordre seg innen teori og praktiske oppgaver.

Eksempel på oppgaver kan være 60 spørsmål som må besvares innen en time, smak av vin, sprit og øl som skal grundig analyseres, og servering av cocktails.

– Jeg startet arbeidet mot VM i slutten av 2021 med å sette meg inn i teori, deretter ble det mer praktisk i form av prøvesmaking sammen med resten av vinkelenerlandslaget. Jeg har blant annet vært 10-12 ganger i Stavanger, og trent en del med gode lagkamerater og landslagstrener, Knut-Espen Misje. Jeg må takke alle som ha stilt opp og hjulpet meg de siste månedene. Det har vært litt slitsomt, forteller Francesco.

Lang erfaring

37-åringen har smakt over 1000 viner det siste året for å trene nese og smak. I tillegg øl, sprit, dessertvin, kaffe og te.

– Noen er «supersmakere» som husker resten av livet hva de har smakt, men der er ikke jeg. Derfor må det trenes.

– Hvor mye vin drikker du til daglig? Og hva er din favorittvin?

– Siden jeg jobber med vin til daglig, blir det ofte til at jeg kun drikker vin i helgene. Da deler jeg og kona en flaske. Jeg har ingen favoritt, alt er avhengig av situasjon og mat, sier han.

Italieneren kom til Norge i 2011, og er bosatt i Oslo. Han har blant annet jobbet som vinansvarlig hos Colonialen i Bergen, og hadde samme stilling på Park Hotel Vossenvangen på Voss. Hotellet er kjent for sin fantastiske vinkjeller, og de ble kåret av Norsk Vinkelnerforening/Kapital/Star Wine List til å ha Norges beste vinkart fire år på rad, verdens beste vinkart av World of Fine Wine Magazine i 2020, samt i 2021 vin på glass av samme organisasjon. Alt dette mens Francesco jobbet der.

I dag er han vinansvarlig på Ambassaden i Oslo, som åpner til høsten.

– Familien min hadde en restaurant på Sicilia, og jeg ble tidlig introdusert for vin. Der er det vanlig med et par glass vin på bordet, det var en del av kostholdet. Jeg jobbet mange helger på restauranten mens jeg studerte, og utviklet etter hvert en interesse for vin. Så bestemte jeg meg for å lage en karriere ut av det, sier Francesco Marzola.

Powered by Labrador CMS