Martine S. Brusletto-Göbert er sjef for mat og drikke ved Scandic Sjølyst.

Slik reduserer du matsvinn i høytiden

Julen er en tid for gode måltider og hyggelige stunder – men også en høytid for matsvinn. Her er sju tips til hvordan du kan redusere svinnet og gi julematen nytt liv.

Publisert Sist oppdatert

Sju tips fra Sjølyst

Martine S. Brusletto-Göbert har flere gode tips til hvordan man kan gå frem i julen. Her er noen av hennes favoritter:

  • Ribbe og medisterkaker passer ypperlig i wraps! Har man også litt rødkål igjen blir dette prikken over i-en.
  • Riskrem kan enten fryses som dessert eller lages i milkshake med vispet krem og knuste pepperkaker på toppen.
  • Poteter og andre grønnsaker blir gjerne en flott pytt i panne på første juledagsbrunsjen.
  • Pinnekjøtt er kjempegodt på pizza! Lag en hvit pizzasaus, topp med ost, rødløk og pinnekjøtt.
  • Tradisjonell julekake som har ligget litt for lenge på benken blir herlig arme riddere! Topp gjerne med revet appelsin og kanel.
  • Hvis «uhellet» først er ute og man har altfor mye mat igjen; pakk restene i bokser, fest på en koselig merkelapp og gi bort til for eksempel naboer.
  • Noen små «resteregler»: det meste kan bli til pytt i panne, suppe eller wraps, frys inn i små porsjoner og husk å merke bokser med dato og innhold.

Matsvinn er en av vår tids store klimautfordringer, og ifølge Matvett utgjorde det kartlagte matsvinnet i Norge 407.100 tonn i 2024.

Det tilsvarer 73,4 kilo matsvinn per innbygger i året. I julen blir det både handlet og tilberedt store mengder mat i Norge, og da er det fort gjort å lage for mye. Heldigvis finnes det enkle og effektive måter å redusere matsvinnet på.

– Vi vet at mange sitter igjen med mye mat etter jul. Det er både synd og unødvendig at god mat havner i søpla. Med noen enkle grep kan restene bli til nye, smakfulle retter, sier Martine S. Brusletto-Göbert, som jobber som sjef for mat og drikke ved Scandic Sjølyst.

På kjøkkenet på Scandic Sjølyst har de strenge rutiner for å redusere matsvinnet, og kreative kokker bidrar til å gi overskuddsmaten nytt liv. 

– Det finnes utallige måter å bruke opp maten på, her er det er kun fantasien som setter grenser. Det er ikke bare bra for miljøet, men også positivt for økonomien vår. Spesielt i en tid der matvareprisene er veldig høye.

Martine S. Brusletto-Göbert ved Scandic Sjølyst gir sine tips for å redusere matsvinnet i julen.

Stort ansvar

Scandic er Nordens største hotellkjede, og har over 80 hoteller i Norge. De aller fleste av kjedens hoteller er sertifisert med Svanemerket, noe som betyr at de må innfri svært strenge krav til miljøarbeid i alle faser av driften. Scandic-kjeden har forpliktet seg til å innfri FN-målet om 50 prosent reduksjon av matsvinnet innen 2030, og jobber på en rekke områder for å redusere miljøavtrykket fra serveringen.

– Som en stor aktør har vi et stort ansvar for å minimere miljøavtrykket fra driften vår. Det ansvaret tar vi på alvor, sier direktør Morten Malting for mat og drikke i Scandic Norge.

– Vi har reddet nærmere 500.000 måltider gjennom samarbeidet vårt med «Too Good To Go», og grundig opplæring av medarbeidere, god kommunikasjon med gjester, smartere buffeter og digitale målesystemer har bidratt til å redusere overskuddsmat fra serveringen vår.

– Vi ønsker å gå foran, og vise at kvalitet og bærekraft kan gå hånd i hånd, sier Morten Malting.

Powered by Labrador CMS