Slik reduserer du matsvinn i høytiden
Julen er en tid for gode måltider og hyggelige stunder – men også en høytid for matsvinn. Her er sju tips til hvordan du kan redusere svinnet og gi julematen nytt liv.
Matsvinn er en av vår tids store klimautfordringer, og ifølge Matvett utgjorde det kartlagte matsvinnet i Norge 407.100 tonn i 2024.
Det tilsvarer 73,4 kilo matsvinn per innbygger i året. I julen blir det både handlet og tilberedt store mengder mat i Norge, og da er det fort gjort å lage for mye. Heldigvis finnes det enkle og effektive måter å redusere matsvinnet på.
– Vi vet at mange sitter igjen med mye mat etter jul. Det er både synd og unødvendig at god mat havner i søpla. Med noen enkle grep kan restene bli til nye, smakfulle retter, sier Martine S. Brusletto-Göbert, som jobber som sjef for mat og drikke ved Scandic Sjølyst.
På kjøkkenet på Scandic Sjølyst har de strenge rutiner for å redusere matsvinnet, og kreative kokker bidrar til å gi overskuddsmaten nytt liv.
– Det finnes utallige måter å bruke opp maten på, her er det er kun fantasien som setter grenser. Det er ikke bare bra for miljøet, men også positivt for økonomien vår. Spesielt i en tid der matvareprisene er veldig høye.
Stort ansvar
Scandic er Nordens største hotellkjede, og har over 80 hoteller i Norge. De aller fleste av kjedens hoteller er sertifisert med Svanemerket, noe som betyr at de må innfri svært strenge krav til miljøarbeid i alle faser av driften. Scandic-kjeden har forpliktet seg til å innfri FN-målet om 50 prosent reduksjon av matsvinnet innen 2030, og jobber på en rekke områder for å redusere miljøavtrykket fra serveringen.
– Som en stor aktør har vi et stort ansvar for å minimere miljøavtrykket fra driften vår. Det ansvaret tar vi på alvor, sier direktør Morten Malting for mat og drikke i Scandic Norge.
– Vi har reddet nærmere 500.000 måltider gjennom samarbeidet vårt med «Too Good To Go», og grundig opplæring av medarbeidere, god kommunikasjon med gjester, smartere buffeter og digitale målesystemer har bidratt til å redusere overskuddsmat fra serveringen vår.
– Vi ønsker å gå foran,
og vise at kvalitet og bærekraft kan gå hånd i hånd, sier Morten Malting.