Ny energi på Norlandia Karl Johan

Publisert Sist oppdatert











 ,





Fredagspils, helsestudiomedlemskap, teambuilding og felleslunsjer er alle gode tiltak for å øke trivsel, samhold, helse og ytelse i staben. Men i vinter har de ansatte ved Norlandia Karl Johan Hotell fått tilbud om en aktivitet litt utenom det vanlige i denne sammenheng. Vel har Taiji flere tusen år gamle røtter i Kina, og mange her hjemme har for lengst stiftet bekjentskap med så vel denne treningsformen som andre gamle kampsporter fra Østen.

– Det er en grunn til at det har overlevd så lenge. Hadde det vært uten virkning, hadde det dødd ut av seg selv, sier hotelldirektør Jostein Wang.

Men at det tidligere har blitt brukt som HMS-tiltak ved norske hoteller, kjenner han ikke til.

Styrke og balanse

Det hele startet med at han selv begynte å trene Taiji for et drøyt år siden, og selv om det ikke er snakk om noen mirakelkur, skal treningen være god for både kropp og sjel. De langsomme, repetative bevegelsene styrker muskulaturen og gir økt kroppsbeherskelse, konsentrasjon og balanse.

– Du vekker til live deler av hjernen som ligger i dvale, forteller han.

Man åpner rett og slett for nye tankebaner, nye tilnærmingsmåter til utfordringer og problemer, og nye måter å møte andre folk på. Dette er ting som kan komme godt til nytte i jobben – ikke minst i hotellbransjen.

Perfeksjonering

Investering i de ansattes helse og trivsel er viktig, og Wang er ikke i tvil om at tilbudet, som er dekket av bedriften, men helt frivillig for de ansatte, vil være en lønnsom investering. De helsemessige effektene er en ting, men han håper at det også vil gi positive utslag på andre områder. Filosofien bak handler blant annet om å utvikle seg selv og hele tiden perfeksjonere det man gjør.

– Jeg synes det er en viktig filosofi å få inn i huset, sier han, og nevner som eksempel stuepikenes oppgaver som repeteres i rom etter rom, dag etter dag, og som man hele tiden kan prøve å gjennomføre litt bedre.

Og han kaster mer enn gjerne ballen videre til andre hotell-ledere som kan tenke seg å prøve ut taiji i sin bedrift.

– Jeg sender utfordringen videre til alle HMS-ansvarlige på andre hoteller i Norge. Og de må gjerne slå på tråden til meg, sier han.

Han utfordrer også direktørene til å delta selv sammen med staben sin.

Tverrsnitt

Første Taiji-time var i januar i år, og øktene varer ca 45 minutter. I utgangspunktet er det lagt opp til to-tre økter i måneden, så får man se det an hvordan det utvikler seg. Så langt har omtrent fjerdedel av de rundt 40 ansatte deltatt.

– Jeg henger opp invitasjoner og oppmuntrer folk til å delta. Blir vi 25-30 prosent av staben er det helt okay, sier han.

Deltakerne så langt har representert et tverrsnitt av hotellets ansatte, både ledere og andre fra samtlige avdelinger.

Det er walesiske Pamela Hiley fra Norsk Taiji senter som er instruktør. Hun har selv drevet med kampkunsten i tredve år, men så er dette også noe som hele tiden kan perfeksjoneres ytterligere. Ifølge Wang er det en fordel å starte tidlig hvis man vil bli virkelig god, men det er heller aldri for sent å begynne.

Verdsatt tiltak

Hotellmagasinet er så heldig å få delta på treningen en onsdag i midten av mars. I tillegg til direktøren selv er fire av de ansatte møtt opp. Kjetil Polden har vært med siden starten, og selv om det bare er snakk om noen få timer, har han allerede fått et inntrykk av hva dette dreier seg om, og det har gitt mersmak.

– Jeg visste ikke noe om Taiji fra før, men dette er både gøy og spennende, forebyggende og sosialt, sier han.

For Tove Hansen er det første gang hun er med, men også hun setter pris på at ledelsen kommer med denne type tilbud.

Selve treningsøkten går ut på at Hiley gjør grunnbevegelser og de andre følger etter. Det er myke, langsomme bevegelser, men allikevel utfordrende nok å henge med. Vi får beskjed om å slappe helt av, puste med magen og senke skuldrene, ting som er fort gjort å glemme i en hektisk hverdag. Gjennom bevegelsene skal hjerne og hjerte stabiliseres.

Sosialt

Wang innrømmer at han ble møtt med store spørsmålstegn da han lanserte ideén for sine kollegaer. Det var de mest nysgjerrige som møtte opp først, og siden har flere deltatt. Han ser ikke bort fra at noen kan oppleve det litt spesielt å være sammen med kollegaene på denne måten, men samtidig er det blitt en sosial greie – noe man har felles og som gjerne blir et samtaleemne også utenom treningen.

– Folk treffer hverandre på en annen måte. De blir kanskje litt brydd, men jeg tror det er sunt å se andre sider av kollegaene sine, sier han.

Hiley har hatt kurs i Taiji i en rekke andre bedrifter og institusjoner.

– Men det er første gang på hotell, og det er spennende. Foreløpig har vi bare hatt noen få timer, men så langt går det bra, sier hun.

Hun mener også det er enkelt å integrere de ulike øvelsene i vanlige hverdagssituasjoner, som når man står bak skranken i resepsjonen, og at man godt kan trene på egenhånd mellom de felles øktene.

En viktig tanke er at ”softness is stronger than hardness”, noe hun gjerne demonstrerer i praksis ved at store, voksne mannfolk får prøve å dytte henne over ende. Men de har ikke en sjanse, for i stedet for å vakle følger hun de harde bevegelsene og avvæpner dyttene med myke bevegelser.

Følger varmen

Det var hans lærer Arne Næss som i sin tid fikk hotelldirektøren interessert i gammel kinesisk filosofi, den gangen han tok filosofi hovedfag. Også Hiley kjente den nylig avdøde filosofen godt, og mener at han har vært en viktig døråpner for disse tankene i Norge. Mens Næss var tidlig ute, tror hun at dagens norske samfunn begynner å bli klar for å ta imot nå.

I en tid med stadig nye konflikter synes hun at det er viktig å fokusere på menneskelige verdier, på energi, varme og sensitivitet. Og hun ser ikke bort fra at børsfall og finanskrise kan ha positiv effekt på den måten at det gir folk rom til å tenke gjennom hva som egentlig er viktig i livet og dermed vokse som menneske.

– Hotellbransjen er et bra sted å starte, siden dette er en servicebransje, mener hun, og legger til:

– Vi mennesker følger varmen, og går dit hvor vi føler at det er bra.

Thumbnail Image:
Powered by Labrador CMS