FORTJENTE BEDRE: Anders Husa mener Bokbacka hadde fortjent en stjerne. Foto: Bokbacka.

– De er en klokkeklar kandidat

I en Michelin-guide med få overraskelser, mener matskribent Anders Husa at en «norsk forbigåelse» kanskje er den største skuffelsen.

Publisert

Anders Husa er en av Norges viktigste matskribenter, med fokus på den eksklusive delen av det nordiske kjøkken. De siste årene har han spist på utallige topp-restauranter og er i så måte en av de med best forutsetninger for å uttale seg om jobben Michelin har gjort med årets guide.

UENIG: Anders Husa synes Bokbacka i Oslo hadde fortjent en stjerne i Michelin-guiden. Foto: Arnold Lan.

– Da vil jeg kanskje først og fremst si at innholdet bærer preg av at de ikke har uendelig med ressurser. Norden generelt, og Norge spesielt, er åpenbart ikke like sterkt prioritert som enkelte andre områder. Jeg mener guiden dekker de stedene de mener er salgbart. Nå valgte de å få med Island og Færøyene, men overser fortsatt Bergen og Trondheim. Men når det er sagt så har jo ikke Michelin noe plikt til å være overalt. Det er imidlertid synd for nordiske restauranter, hvor guiden har så stor betydning, at inspektørene tilsynelatende ikke har armslag til å besøke alle som fortjener det, mener Husa.

– En klokkeklar kandidat

På spørsmål om det er noen spesielle som har grunn til å være skuffet, nevner han en av sine klare favoritter i Norge.

– Det må i så fall være Bokbacka i Oslo, for de er i mine øyne en klokkeklar stjernekandidat. Det vil overraske meg veldig om de ikke er med neste gang, sier Husa.

Også blant de som fikk heder er det noen overraskelser, ifølge Husa.

– Det at 108 i København fikk en stjerne var virkelig fortjent, men jeg er også litt overrasket fordi konseptet deres bryter litt med de klassiske linjene Michelin er kjent for. Jeg hadde heller ikke forventet at Domestic i Aarhus fikk stjerne. Men igjen går det på stedet og konseptet og ikke på matopplevelsen.

Husa merket seg for øvrig at guide-direktør Michael Ellis understreket at inspektørene hadde vært på re-visitt hos samtlige stjernerestauranter i løpet av året.

– Det tviler jeg sterkt på om er sant. Ok, de har nok hatt sine besøk på Maaemo også i år, men at de har vært på alle, det er nok ikke riktig, sier Husa på telefon fra Spania.

GUIDE-SJEF: Internasjonal direktør for Michelin-guiden Michael Ellis (t.h) under dagens pressekonferanse.
Powered by Labrador CMS