På Oslo Vegetarfestival kan besøkende smake delikatesser innen plantebasert mat.

Oslo Vegetarfestival feirer 15 år med det beste fra planteriket

I helgen arrangeres Oslo Vegetarfestival, og mye har endret seg siden festivalen ble arrangert for første gang for 15 år siden.

Publisert Sist oppdatert

– I 2010 måtte du være ganske sta for spise minst mulig kjøtt, sier daglig leder Odd Harald Eidsmo Barder i Oslo Vegetarfestival.

– Ikke bare var utvalget i butikkene dårlig, dersom du fortalte folk at du ikke spiste kjøtt ble du møtt med et blikk som om du var gal. Nå bugner butikkene av produkter som smaker godt, Helsedirektoratet anbefaler å spise mest mulig planter, restauranter har gode retter på menyen og hvis du sier til andre at du spiser lite kjøtt vil folk ha tips til gode oppskrifter, ikke skygge unna deg.

Én feil mange gjør

Han kommer med gode tips og påpeker én feil mange ofte gjør når de skal lage et plantebasert måltid. 

– For at en rett skal gjøre deg mett lenge må den inneholde protein, langsomme karbohydrater og fett, sier Eidsmo Barder.

Under Oslo Vegetarfestival kan man delta på kokkekurs og foredrag.

– En vanlig feil er at man lager en salat eller gryte uten for eksempel protein. Den kan smake veldig godt, men når man blir fort sulten igjen er det lett å tenke at man trenger kjøtt for å holde seg mett.

– Pass derfor på at du for eksempel linser eller bønner i rettene du lager, de er gode plantebaserte kilder til protein, sier han.

Interessen har eksplodert

Han forteller at også publikum på Oslo Vegetarfestival har endret seg gjennom årene.

– I starten var det flest veggiser som kom, nå ser vi at interessen for plantebasert mat har eksplodert, sier Eidsmo Barder.

– Mange av de som kommer er altetende, som ønsker å spise mer frukt og grønt av hensyn til helse, miljø og dyr. Vi har en rekke foredrag og kokkekurs for å inspirere og gi ny kunnskap, og mange boder deler ut gratis smaksprøver så publikum kan oppdage nye favoritter de kan kjøpe i butikken, sier han.

Oslo Vegetarfestival arrangeres lørdag 24. og søndag 25. mai fra 11.00-18.00 i Kubaparken i Oslo. Les mer på oslovegetarfestival.no

Powered by Labrador CMS