Konserndirektør Morten Thorvaldsen i Thon Hotels mener turistskatten må skrinlegges

Ønsker at turistskatten skrotes:

– Vi har 45 prosent belegg på årsbasis

– Forhåpentligvis har vi klart å selge inn nok negativitet til at turistskatten stoppes.

Publisert Sist oppdatert

Dette sier konserndirektør Morten Thorvaldsen i Thon Hotels til Hotellmagasinet.

Regjeringens forslag om besøksbidrag – også kjent som turistskatten – er til behandling i Stortinget. Konserndirektør Thorvaldsen oppfordrer dem til å skrote ordningen.

Turistskatten er den største «snakkisen» i reiselivsbransjen om dagen. Når Hotellmagasinet spør konserndirektøren i Thon Hotels om han ønsker å se et endret forslag eller at regjeringen starter med piloter, svarer han kontant «nei».

– Turistskatten må skrinlegges helt, sier Morten Thorvaldsen til Hotellmagasinet.

– Det er ikke overturisme i Norge. Vi har 45 prosent belegg på årsbasis. I Lofoten, for eksempel, er det bra fra midten av juni til midten av august. Resten av året ligger det på rundt 50 prosent belegg. Da er det ikke overturisme.

Glemmer hvor de kommer fra

Konserndirektør Morten Thorvaldsen i Thon Hotels.

Forslaget fra regjeringen gir kommunene mulighet til å innføre en frivillig avgift på tre prosent for besøkende som overnatter på hoteller, campingplasser eller via utleieplattformer som Airbnb.

Så langt er cruise- og bobilturistene foreløpig unntatt fra ordningen.

– Det er ikke politikerne som skaper utviklingen. Det er teknologien. Det glemmer regjeringen. Kommunepolitikere som blir valgt inn på Stortinget virker å glemme litt hvor de kommer fra, sier Thorvaldsen.

– Dette er et forslag regjeringen tok ut av løse luften. Og det er enkelt å legge det på hotellene, av den grunn at vi har den beste oversikten over gjestene.

– Men politikerne glemmer at turistene sørger for at det er lys i vinduene over hele landet. Turistene handler i butikkene, på bensinstasjonen, bor på hytter, i rorbuer, på campingplasser og hotell.

– Samfunnet er avhengig av reiselivsnæringen og man må se på totaliteten som en gjest genererer inn i lokalsamfunnet.

Thorvaldsen peker også på hvordan kurs- og konferanser kan bli påvirket av et mulig besøksbidrag.

– Skal konferansegjester stasjonert i Oslo betale tre prosent fordi de bruker Hotel Bristol?

Nok avgifter

Thorvaldsen mener det er nok avgifter i reiselivsbransjen allerede og minner om at marginene i reiselivsbransjen er på mellom tre og seks prosent.

– I vår næring er det allerede avgift på avgift. Inntjeningen blir mindre og mindre, sier konserndirektøren.

– Det er en sårbar bransje hvor marginene ligger på mellom tre og seks prosent.

Forslaget har møtt mye motstand fra reiselivsnæringen og en rekke politiske partier. NHO Reiseliv mener at skatten vil svekke konkurranseevnen til norske hoteller, spesielt i distriktene.

Bransjen er fremdeles bekymret, da det er fortsatt usikkert om forslaget vil bli vedtatt i sin nåværende form, endres eller avvises.

– Forhåpentligvis har vi klart å selge inn nok negativitet til at turistskatten stoppes i Stortinget, sier Thorvaldsen og minner om at det første forslaget var på «hele fem prosent».

– Regjeringen må forstå at reiselivsnæringen er en viktig næring i framtiden. Hver tiende arbeider i verden jobber i reiselivsnæringen, sier konserndirektøren.

Innen 27. mai skal Stortingets næringskomité avgi sin innstilling om forslaget til turistskatt. Avgjørelsen fra Stortinget vil trolig komme i slutten av mai eller tidlig juni.

 

Powered by Labrador CMS