Krav, kultur og kompromissløs kvalitet

Britannia Bar har befestet seg som et referansepunkt på den norske barscenen.

Publisert Sist oppdatert
Ikoniske Britannia Bar ble kåret til beste norske cocktailbar i Bartenders' Choice Awards.

Bak suksessen står Executive Bar Manager Øyvind Lindgjerdet. Han forteller oss hvordan han har løftet den historiske baren til topps.

Øyvind Lindgjerdet er blitt kjent for sitt kunstneriske uttrykk bak bardisken. Der står han for kompromissløs kvalitet og har en tydelig filosofi for baren sin.

– Middelmådig er aldri bra nok, sier Lindgjerdet når vi møter han på Kverneriet på Solli plass i Oslo.

Kvelden før har han servert highballs til journalister under årets akevittlansering med Gilde Juleaquavit på Sommerro. Nå er skuldrene litt lavere og over en matbit snakker vi fast og løst rundt yrket som bartender og hvordan han har vært med på å bygge opp en bar som har til de grader lykkes.

Jeg vil at de som jobber for meg skal ha ambisjoner om å bli best. De skal ha lyst på min jobb.

– Jeg må understreke at Britannia Bar drar nytte av hotellets sterke merkevare, store arrangementer og lange historie. Du kan ta det samme konseptet og plassere det et annet sted, men uten Britannias historie, posisjon og merkevare, ville det aldri vært det samme, sier Lindgjerdet.

– Navnet gir et ansvar. Nivået i baren må forsvare navnet. Historien alene er ikke nok.

Men vi får også inntrykk av at Britannia Bar lykkes både på grunn av kulturen og den kontinuerlige utviklingen. Lindgjerdet har en tydelig forståelse av merkevaren og et engasjement som smitter.

Gjestene skal alltid møtes av en smørblid bartender. Her ser vi Dániel Kovács i aksjon.

«Best i Norge»

Den egenskapen er ikke vi de eneste som har lagt merke til. Tidligere i år ble Lindgjerdet kåret til «Best Bartender Norway» under «Bartenders’ Choice Award» i Stockholm.

Samtidig stakk Britannia Bar av med prisene for både «Best Cocktail Bar Norway» og «Best Cocktail Menu Norway».

Det var det bransjemessige beviset på noe mange allerede visste. Britannia Bar er helt klart i Norgestoppen. Og selv om det ikke er bygget på tilfeldigheter, bringer også slike priser med seg ekstra press.

– Nå må vi forsvare posisjonen vår. Vi har vunnet beste meny og beste bar. Det skaper enda høyere forventninger fra gjestene og vi må alltid levere på toppnivå, sier Lindgjerdet.

Ti historiske personligheter hører til i Britannia Bars meny «Portretter».
Ti historiske personligheter hører til i Britannia Bars meny «Portretter».
Ti historiske personligheter hører til i Britannia Bars meny «Portretter».
Ti historiske personligheter hører til i Britannia Bars meny «Portretter».
Ti historiske personligheter hører til i Britannia Bars meny «Portretter».
Ti historiske personligheter hører til i Britannia Bars meny «Portretter».
Ti historiske personligheter hører til i Britannia Bars meny «Portretter».
Joakim Westgaard er en av dem som blander drinker til gjester med «skyhøye forventninger» i Britannia Bar

– På jakt etter riktige personligheter

«Best» er målet, ikke bare et slagord. Lindgjerdet vet at han er fjeset utad for baren, men han må også være lederen som går foran med et godt eksempel.

Derfor legger «Norges beste bartender» også mye vekt på rekrutteringen. Han er på jakt etter de riktige personlighetene, de som vil passe inn på Britannia Bar.

– Jeg har kanskje en litt annen tilnærming. Det handler ikke alltid bare om å finne de beste bartenderne, men om å finne de riktige menneskene. Jeg ser etter folk som har stor interesse for faget, som er serviceinnstilte og oppegående. Jeg leter alltid etter de med riktig erfaring, men om du har jobbet halvannet år på pub og viser at du har den riktige gnisten og innstillingen – så gir jeg deg en sjanse, sier han.

For ham er det nødvendig at Britannia Bar «en krevende arbeidsplass», men han mener også at de har bygget et «et fantastisk arbeidsmiljø». Det betyr at noen ganger veier personlige egenskaper tyngre enn en ferdigpolert fagbakgrunn.

– Jeg vil at de som jobber for meg skal ha ambisjoner om å bli best. De skal ha lyst på min jobb, sier han.

Orsolya Farkas er blant de ansatte som alltid er tilgjengelige når hun er på jobb i baren på det historiske hotellet i Trondheim.

Femstjerners forventninger – fra begge sider av bardisken

I år er det Øyvind Lindgjerdet som innehar tittelen som årets beste bartender i Norge. I tillegg til å være Executive Bar Manager, har han også et ekstra press på seg som fjeset utad for Britannia Bar.

På Britannia Bar stilles det store krav. Ikke bare fordi Lindgjerdet ønsker det, men også fordi gjestene krever det.

– Vi er et femstjerners tilbud. Gjestene har skyhøye forventninger til oss, og det skal de ha. Det koster litt mer å bo og drikke hos oss, og mye av grunnen er personalet, servicen og oppfølgingen. Vi er alltid tilgjengelige, sier han.

Er du ansatt på Britannia Bar, kan du forvente hjemmelekser, kursing og klare forventninger om kunnskapsnivået rundt produktene og baren.

– Gjesten ser ikke forskjell på meg og lærlingen. De vet ikke hvem som er barsjef, hvem som har jobbet i seks år, eller hvem som startet forrige uke. Når vi anbefaler og presenterer drinker, må alle kunne alt om ingrediensene – og svare for det.

Resultatet er en stab der både rutinerte fagfolk i 30-årene og sultne talenter i 20-årene jobber side om side – totalt 29 ansatte fordelt på Britannias to barer, i drift sju dager i uken, 365 dager i året.

I tillegg bygges det en kultur hvor teamet får være medskapende i den stadige utviklingen av produktet. Bartenderne får være med på å bygge menyer og signaturcocktails. Spesielt trekker Lindgjerdet fram et utvalg i menyen som heter «Bartenders’ Choice», som er de beste drinkene fra bartenderne på teamet.

At bartenderne inkluderes i utvikling av menyer og konsepter, er en bevisst satsing.

– Vi bygger et team som er kvalitetsbevisste, men også bevisste på atmosfæren i baren. Jeg ønsker at de skal ha frihet under ansvar, sier Lindgjerdet.

– På samme måte gir mine ledere på Britannia meg den friheten – og jeg er opptatt av å vise at den tilliten er vel plassert.

Powered by Labrador CMS