Festningshotellene AS ønsker å etablere hotell i Tårnbygningen på NMBU i Ås. Fagforeningene er skeptiske

Hotellplaner møter motbør

Fagforeningene uttrykker sterk skepsis til planene om å bygge hotell i den fredede Tårnbygningen ved NMBU. 

Hotellmagasinet har tidligere skrevet om planene om å bygge hotell i Tårnbygningen  ved NMBU (Norges miljø- og biovitenskapelige universitet) i Ås. 

Nå møter planene kraftig motstand. 

Intensjonsavtale

NMBU inngikk i fjor en intensjonsavtale med Festningshotellene AS, som innebar at Festningshotellene skal gjøre en lønnsomhetsanalyse av å etablere hotell i Tårnbygningen, en av NMBUs historiske bygninger. I dag holder deler av administrasjonen til i bygningen, samt at det er undervisning der. 

Tony Eide, styreleder i Festningshotellene, uttrykte stor entusiasme over prosjektet da Hotellmagasinet snakket med han i april i år. 

‒ Jeg har vært i denne bransjen i mange, mange år, og jeg tror ikke jeg har jobbet med et så spennende prosjekt noen gang. Bygget, beliggenheten, forskningen som skjer der, all framtidig utvikling … dette er kjempespennende, uttalte en entusiastisk styreleder til Hotellmagasinet.

Motstand fra fagforeningene

Den entusiasmen deler han ikke med de ansatte på universitetet, ifølge en artikkel i Kunnskapsavisen Khrono som ble publisert i forrige uke. Khrono er en uavhengig nyhetsavis for høyere utdanning og forskning.

Hovedtillitsvalgt i Forskerforbundet ved NMBU, Lena Marie Kjøbli, viser i artikkelen i Khrono til at Tårnbygningen er et av de viktigste undervisningsbyggene ved universitetet, med 20 prosent av NMBUs undervisningsaktivitet. Kjøbli mener kostnadene ved å erstatte undervisningslokalene vil bli store, og stiller seg tvilende til at NMBU vil greie å dekke opp disse ved hjelp av leieinntektene. Både Forskerforbundet og de andre fagforeningene ved NMBU mener konsekvensene av å leie ut Tårnbygningen til hotell ikke er skikkelig utredet. 

— Hvis bygningen skal leies ut må vi se på andre muligheter for å få inn en annen type leietakere som NMBU har faglig samarbeid med, sier Kjøbli til Khrono.

Rektor ved NMBU, Siri Fjellheim, sier til Khrono at forslaget om hotell i Tårnbygningen har blitt møtt med både begeistring og bekymring. 

– Omgjøring av Tårnbygningen er et radikalt forslag, så det er forståelig at det komme ulike reaksjoner. Derfor er det også viktig å utrede og risikovurdere dette nøye, sier hun til Khrono.

Hotellmagasinet følger utviklingen i saken. 

Powered by Labrador CMS