Forhandlingesleder for Fellesforbundet, Clas Delp.

Brudd i forhandlingene for hotell- og restaurantbransjen

Fellesforbundet og Parat bryter forhandlingene med NHO Reiseliv og går til mekling på Riksavtalen. 

Publisert Sist oppdatert

Onsdag denne uken startet årets lønnsforhandlinger på Riksavtalen mellom Fellesforbundet og NHO Reiseliv. I en pressemelding i dag forteller Fellesforbundet at forhandlingene har strandet. 

I pressemeldingen sier Fellesforbundet at de gikk til forhandlingene med krav om økt kjøpekraft, mer forutsigbarhet og seriøsitet, og gunstigere betingelser for ansatte i hotell- og restaurantnæringen. Fredag måtte man innse at avstanden var for stor. Fellesforbundet har derfor meldt brudd i forhandlingene, og ber Riksmekleren om bistand. Dermed møtes partene til frivillig mekling. 

– Vi gikk til forhandlingene med krav om at våre medlemmer skal få styrket kjøpekraft, men opplever at det er lite bevegelse fra motparten. Skal vi lykkes med å skape en mer seriøs og konkurransedyktig bransje med ordna forhold, må arbeidsgiversiden ta en helomvending og komme oss i møte i langt større grad enn hva de har gjort hittil i forhandlingene, sier forhandlingsleder Clas Delp i pressemeldingen.

NHO Reiseliv har skrevet om utviklingen i forhandlingene på sine nettsider. Her legges skylden på urimelige krav fra arbeidstakernes side. 

– Vi kom ikke til enighet i forhandlingene. Arbeidstakernes krav lå for langt unna det som er ansvarlig for arbeidsgiversiden å godta. Nå skal vi møtes hos Riksmekler, og alle parter skal selvfølgelig anstrenge seg for å finne en løsning, slik at vi unngår konflikt, sier Magne Kristensen, forhandlingsleder og direktør for arbeidslivspolitikk i NHO Reiseliv.

Riksavtalen er en overenskomst mellom Fellesforbundet og NHO Reiseliv, og gjelder for arbeidstakere innenfor overnattingsvirksomhet, serveringsvirksomhet, cateringsvirksomhet og lignende på land. Avtalen omfatter nærmere 8000 av Fellesforbundets medlemmer.

Også Parat har brutt forhandlingene med NHO Reiseliv. 

Powered by Labrador CMS