Én ny stjerne til Norge

Det meste er status quo, men Norge ble tildelt én ny stjerne under lanseringen av årets Michelin-guide.

Publisert

Sabi Omakase en den eneste nye, norske restaurant i årets Michelin-guide. De ble tildelt én stjerne.

Det ble klart under dagens pressekonferanse i Stockholm. Der ble det også klart at Maaemo beholder sine tre stjerner. Status quo er det også for de andre norske restaurantene. Både RE-NAA, Kontrast og Statholdergaarden beholder sin stjerne, mens Smalhans og Restaurant Eik fortsatt er å finne som Bib Gourmand.

Ekstra Stiansen-ros

Statholdergaardens stjerne er forøvrig den 20-ende Michelin-stjernen Bent Stiansen mottar. Det er vel verdt en ekstra applaus, samt rodende ord fra NHO Reiseliv-direktør Kristin Krohn Devold.

– Bent Stiansen er kokkebransjens «grand old man» som alltid leverer kvalitet. Han er en ener i å utdanne de beste lærlingene, utrolig hyggelig mot kundene, og han er engasjert i å bringe god mat til folket gjennom dagligvarekampanjer. I tillegg er Stiansen engasjert i Bocuse d'Or for å fremme nye talenter til verdenstoppen. Stjerner kommer og går, Bent Stiansen består, sier Krohn Devold.

Fauna mistet sin stjerne på grunn av permanent lukking.

Debut for Reykjavik og Færøyene

For resten av Norden er det større endringer.

For aller første gang har Michelin tildelt én stjerne til Reykjavik og Færøyene.

– Vi er veldig fornøyde over å ha utvidet guiden til de ytre delene av de nordiske landene og å fortsette vår ekspansjon ved inkludere Island og Færøyene, sier Michael Ellis, International Director med ansvar for Michelin-guidene.

– Våre inspektører var begeistret over å oppdage kvaliteten innenfor Reykjaviks kulinariske miljø og å tildele Dill den aller første stjernen på Island. De var også imponert over kokkens bruk av lokale råvarer og tradisjonelle teknikker som røyking og salting på Færøyenes KOKS, som også mottar Michelin-stjerne.

To nye to-stjerners

Årets guide inneholder også to nye to-stjerners restauranter: Vollmers i Malmö, Sverige og Henne Kirkeby Kro i Henne, Danmark.

– Det er spennende å tildele to nye to-stjerner i årets MICHELIN-guide. Mats Vollmer, mannen bak den sjarmerende Malmö-restauranten, serverer innovativ og moderne mat. Mens Paul Cunningham i Hennes Kirkeby Kro, lover sublimt velsmakende og klassiske retter som fokuserer på jordbrukslandskapet i omgivelsene rundt restauranten, sier Rebecca Burr, redaktør i MICHELIN guide Nordic Countries 2017.

I tillegg til sine nye to-stjerner, får Danmark i år fem nye én-stjerners restauranter: 108 i København; Domestic i Aarhus, Ti Trin Ned i Fredericia, på den østlige delen av Jylland, og Slotskøkkenet på Dragsholm Slot i byen Hørve. KOKS på de nylig inkluderte Færøyene tildeles også sin første stjerne.

I Sverige får Imouto i Stockholm og Sture i Malmö stjerne.

Bib Gourmand

Michelin lanserte også listen over restauranter som er blitt tildelt prisen Bib Gourmand, en pris som gis av inspektører til bedrifter som tilbyr mat av svært høy kvalitet til en rimelig penge. Prisen er blitt svært populær i både restaurantbransjen og blant besøkende fordi den belønner et godt forberedt, lokalt og rimelig kjøkken. I år er prisen tildelt Anarki i København, Matur og Drykkur i Reykjavik, og Cirkus på More Bistro og Namu i Malmö. MICHELIN guide Nordic Countries 2017 har tildelt 33 restauranter Bib Gourmand.

Powered by Labrador CMS