Elin Tvedt gjør comeback som anker, denne gangen for Havila Kystrutens "Noise Forecast".

Måler lyden av norskekysten for å tiltrekke seg nye reisende

Havila Kystruten lanserer et støyvarsel, som måler lyden av norskekysten sammenlignet med store internasjonale byer. «Lydmelder» er selvfølgelig  tidligere væranker Elin Tvedt.

- Jeg tror de fleste av oss kunne ha nytte av en ferie der vi helt kobler oss fra stress og støy, sier Bent Martini, adm. direktør i Havila Kystruten.

Havila Kystruten har plassert lydmålestasjoner langs norskekysten. Disse er plassert i Vardø, Lofoten, Brønnøysund og Geiranger, og resultatene blir presentert live på selskapets nettsider. Støynivåene sammenlignes også med store internasjonale byer for å sette det i perspektiv. Og, når høststormene herjer langs kysten, vil også de norske målerne vise et høyt lydnivå, men vinden som blåser er, i motsetning til støyen i storbyer, naturlig og kan oppleves som avslappende.

I Havila Kystrutens kampanjefilm, «The Noise Forecast», møter man det tidligere væranker Elin Tvedt. Hun har den siste tiden vært å se i TV-produksjoner som «Farmen kjendis» og «16 ukers helvete». Nå gjør hun comeback som TV-anker, men denne gangen er det ikke været hun skal melde – det er støyvarselet til Havila Kystruten som presenteres.

Spotify-liste

- Vi kan ikke løse de store utfordringene knyttet til støyforurensning alene, men vi kan bidra til å belyse problemet og også inspirere folk til å finne sine egne stille steder. Jeg tror de fleste av oss kunne ha nytte av en ferie der vi helt kobler oss fra stress og støy, og gjenoppretter kontakten med det som er ekte og nært, sier Bent Martini, administrerende direktør i Havila Kystruten. 

For turister som vil gjenoppleve lydene fra norsk natur eller få en smakebit på hva som venter langs norskekysten, har Havila Kystruten laget en egen Spotify-spilleliste. Her finner man lyder fra hele kysten, som «Fuglesang ved elven i Øye», «Roing i stille vann i Geiranger» og «Sau på beite i Florø».

Ifølge verdens helseorganisasjon (WHO) har støy blitt den nest største miljøårsaken til helseproblemer, etter luftforurensning. Akseptable støynivåer, som definert av WHO, overskrides nå i byer over hele verden. Omtrent 40 % av befolkningen i EU-land er utsatt for veistøy på nivåer som overstiger 55 db. 

I en støyfylt hverdag, full av trafikk, bakgrunnsmusikk og smarttelefoner, blir flere mer bevisste på helsefordelene som stillhet og ro gir. Dette kan også påvirke hvordan vi reiser. En turistundersøkelse gjennomført av Innovasjon Norge viser at den viktigste motivasjonen for å utforske Norge for utenlandske reisende er et ønske om stillhet og ro.

Ro og stillhet gir helsefordeler

– Vi vet at lydnivåer er direkte knyttet til vår følelse av velvære. Ettersom stille og rolige steder blir mer sjeldne, kan denne prognosen være et verktøy for å vise hvor vi kan finne nettopp det, sier Martini.

«Stille reise»-trenden gjenspeiler en økende interesse for reiseopplevelser som står i sterk kontrast til hverdagen og bringer oss nærmere både naturen og oss selv. De naturlige lydene som Norge tilbyr, blir sett på som en unik attraksjon og et avbrekk fra hverdagsstøy. Havila Kystruten har derfor opprettet en egen tjeneste for å rapportere om støy, der de fremhever støy – eller rettere sagt, fraværet av det.

Powered by Labrador CMS