
Wenche Andersen tildeles Matomsorgsprisen 2025
Wenche Andersen mottar prisen for sin livslange innsats for å løfte fram god, sunn og bærekraftig hverdagsmat – og for å inspirere både profesjonelle og amatører på kjøkkenet.
I over 30 år i TV 2s God Morgen Norge har Wenche Andersen gjort hverdagsmat til en nasjonal fellesnevner. Med fagkunnskap, raushet og sitt vinnende vesen har hun inspirert generasjoner til å lage mat fra bunnen, og vist hvor mye matglede betyr i hverdagen.
Matomsorgsprisen har i år 20-årsjubileum. Det markerer to tiår med heder til personer og virksomheter som utmerker seg som fyrtårn i matomsorgs-Norge – mennesker eller virksomheter som skiller seg ut, og som gjør det lille ekstra for at andre skal få gode måltider og trygg matglede i hverdagen.
– Hun har vært et forbilde for hele det norske folk. Gjennom sin genuine formidlingsevne, varme og faglige tyngde har hun vist at mat handler om mer enn smak – det handler også om omsorg, heter det i juryens begrunnelse.

Juryen fremhever særlig Andersens arbeid for bærekraftig matlaging, mindre matsvinn og respekt for norske råvarer og matkultur. Hun har vært en pioner i å vise hvordan vi kan bruke hele råvaren, tenke økonomisk og skape matglede med omtanke for både mennesker og miljø.
I tillegg har ernæringskokken, kostøkonomen og en av landets mest folkekjære matformidler vært en ekte ambassadør for kokkfaget. Gjennom å løfte fram både kjente og nye kokker, har hun vist hvor mange muligheter kokkfaget rommer og ikke minst skapt stolthet i yrket.
– Wenche Andersen er en inspirasjon for alle som jobber med mat. Gjennom flere tiår har hun med varme og innsikt formidlet verdien av god matomsorg, og vært en unik ambassadør for kokkefaget. Hun er en særdeles verdig vinner av årets pris, sier Arnt Steffensen, leder i Kost- og ernæringsforbundet.
Vinneren av Matomsorgsprisen mottar et originaldesignet diplom og kunstverk gitt av fagbladet Horeca, samt et stipend på 30.000 kroner, gitt av Kost- og ernæringsforbundet og TINE SA.
Prisutdelingen foregikk i dag på Tines fagseminar på Kalbakken i Oslo hvor en full sal av kjøkken- og pleiepersonell var til stede.
