STORE OPPGRADERINGER: Idylliske Røros Hotell investerer store summer for å kutte i energiforbruket. I desember i fjor hadde hotellet 1.2 millioner i strømregning.

Bruker 20 millioner på energieffektivisering

Skyhøye strømregninger får Røros Hotell til å iverksette tiltak.

Publisert

Som en av de kaldeste stedene i Norge har Røros Hotell har et stort energiforbruk, spesielt om vinteren. Røros er den eneste kommunen i Trøndelag som ligger i prissone N01, den samme som på Østlandet.

Strømregningen spiste opp overskuddet

Hotellet bruker nå rundt 4,5 GW per år, hvorav cirka 70 prosent går til oppvarming. Selv om hotellet har redusert forbruket sitt med 600.000 kWt sammenlignet med årene 2019 og 2022, ble siste kvartal i 2022 likevel to millioner kroner dyrere enn året før.

Bare i desember i fjor hadde hotellet 1.2 millioner i strømregning.

Adm. dir. i Røros Hotellgruppen, Terje Lysholm

Røros Hotell:

Hotellet sto klar til bruk i 1951, og direktør er Terje Lysholm. Hotellet har 157 rom hvorav flere suiter, superior og famileirom. Hotellet er et selvstendig hotell, men er medlem av de De Historiske AS.

– Selv om fjoråret, med 11 måneders drift, ble tidenes beste, ble mye av overskuddet spist opp av høye strømregninger. Når situasjonen er som den er må vi iverksette tiltak for å få ned strømregningene. Slik kan det jo ikke fortsette, så nå er det godt å komme i gang med dette prosjektet, sier adm. dir. i Røros Hotellgruppen, Terje Lysholm, til Hotellmagasinet.

Derfor går nå hotellet med 157 rom i gang med store ENØK-tiltak, og investeringene vil koste rundt 20 millioner. I en pressemelding fra hotellet heter det at de jobber hele tiden med å finne bærekraftige løsninger.

Vil halverer energiforbruket

Oppgraderingen av varme og ventilasjon er i gang, og prosjektet er delt inn i fire deler. Del 1 og 2 var planlagt gjennomført, men gjennom energitilskuddsordningen fra Enova fikk Røros Hotell mulighet til å utvide det planlagte prosjektet som innebar del 3 og 4.

Når alle de planlagte tiltakene er på plass, vil Røros Hotell kunne redusere energiforbruket med mer enn 50 prosent.

IDYLL: Røros Hotell kan blant annet skimte med 157 rom, satsing på lokale råvarer, innendørs basseng og dette utendørsbassenget med fantastisk utsikt.

Se bare:

  • Del 1 – Boring av 47 brønner for å hente ut bergvarme som en stabil og sikker varmekilde. Hver brønn bores til en dybde på omtrent 320 meter, som tilsvarer over 1,5 mil med rør. Rørene kobles til en propan/butan varmepumpe-sentral.
  • Del 2 er knyttet til solceller. Hotellet har store takflater som ønskes å utnytte bedre, og det vil bli montert 1151 m2 solcellepanel som kan produsere inntil 187.000 kW i året. Her vil vi også ha mulighet til å selge overskuddsenergi tilbake til markedet.
  • Del 3 oppgradering av gamle ventilasjonsanlegg til nye med roterende varmegjenvinning.
  • Del 4 – Installasjon av nytt SD-anlegg (sentral driftskontroll) for bedre styring og kontroll av anleggene tilpasset lav/høy aktivitet.

Lysholm forteller at hotellet har gjort flere store oppgraderinger de siste par årene: 60-70 rom og restaurant er pusset opp, og det er blitt foretatt utskiftninger av møbler.

– Sånt koster penger, men det var nødvendig. Resultatet er blitt veldig bra, sier han.

Powered by Labrador CMS