Slutt for Grand Café

1. september er Grand Café historie. 40 årsverk forsvinner. 55 ansatte er berørt. Tirsdag ettermiddag ble de ansatte informert om beslutningen på et allmøte.

Publisert Sist oppdatert

– Det er tøft for dem det gjelder, det er aldri hyggelig å få en slik beskjed, sier tillitsvalg Tore Skjelstadaune (63) i Fellesforbundet avdeling 10 til DN.

Det har vært en kjent sak at hotellet hadde store økonomiske vansker, men at det skulle få slike konsekvenser kom overraskende også på de ansatte ved hotellet.

– De ansatte har kanskje hatt en mistanke om at det var denne veien det gikk, men de er nok litt sjokkerte likevel, fortsetter Skjelstadaune til samme avis.

Store underskudd

Tidligere i år ble driften av Grand Hotel midt på Karl Johan i Oslo overtatt av Pandox. Deres «første» store beslutning for hotellet er altså av den dramatiske sorten. Manglende lønnsomhet er årsaken.

– Hotellet gikk med et underskudd på nær 20 millioner kroner ifjor. Grand Café alene gikk med åtte millioner kroner i underskudd. Det kunne ikke fortsette. Når vi nå skal investere 135 millioner kroner i en omfattende oppgradering av hotellet, må vi også ha et grunnlag for lønnsom drift. Det har vi dessverre ikke på Grand Café, forteller Helge Krogsbøl i Pandox Operations Norge til DN.

Grand Café omsatte ifølge DN for 44 millioner kroner ifjor og tapte altså nær 20 øre for hver omsatte krone.

– Det er helt sikkert mange som vil mene at det vi nå gjør er helt horribelt. For det er mange som har et sterkt emosjonelt forhold til caféen. Det var jo der hele Grand Hotels historie startet i 1874.  Men vi har ikke klart å finne noen lønnsom løsning. Vi må derfor kalle en spade for en spade og stenge. Det er veldig trist, sier han.

Tøff konkurranse

– Det er kanskje rett og slett slik at tiden har gått fra Grand Café. Vi har godt besøk til lunsj, men resten av døgnet klarer vi ikke fylle stedet med gjester. Konkurransen er også beintøff med en rekke nyetableringer på restaurantfronten de senere årene, blant annet på Østbanehallen og Tjuvholmen, sier han.

Heller ikke hotellets frokostgjester får gleden av Grand Café lenger. De må fra september nyte sine brødskiver i Speilsalen.

Hva som vil skje med lokalene til Grand Café på hjørnet av Karl Johan og Rosenkrantzgate er fortsatt i det blå.

– Det er jo et fantastisk lokale. Kanskje det blir utleid til retail. Det vet vi ikke ennå. Formelt er det fortsatt Pandox som har ansvaret for leiekontrakten, men jeg regner med at også huseier Eiendomsspar vil ha et ord med i laget, avslutter Krogsbøl til DN.