Norges første svanemerkete restauranter

Publisert Sist oppdatert

På kjøkkenet brukes en rekke økologiske og regionale spesialiteter som kamskjell fra Hitra og økologisk rømme fra Røros. Mer enn 30 forskjellige økologiske produkter inngår i menyene.

−, Det er veldig hyggelig både for Miljømerking og Trondheims befolkning at et så velkjent sted som Palmehaven er Norges første svanemerkete restaurant. Før var Palmehaven kjent for kvalitet, nå kan restauranten også vise til miljøansvar, sier direktør Alvhild Hedstein i Miljømerking. I tillegg er Britannia hotell også svanemerket.

Økologiske råvarer
På kjøkkenet brukes alt fra økologisk smør og rømme fra Røros meierier og biologisk dyrkete urter fra Viken Østre, til økologisk te og couscous. Flere typer økologisk frukt og grønnsaker er på menyen. Eksempler er tomat, agurk, blomkål, brokkoli, kålrot, gulrot, potet, eple og banan. Restaurantene bruker fjellmandel fra Røros og urter fra Frosta. Salaten kommer også fra Frosta.

Bedre avfallshåndtering
Restaurantene sorterer avfall i hele ti forskjellige avfallstyper. Engangsartikler er ikke tillatt å bruke i en svanemerket restaurant. Det er forbudt å bruke porsjonspakninger med smør og pålegg. Det samme gjelder engangstallerkener og -bestikk.

Lokale råvarer
I restaurantene kan du kunne velge mange lokale råvarer, både kjøtt og sjømat. Eksempler er urfe fra Snåsa og kalv, pinnekjøtt, lammepølse og kraftbein fra Røros. Du tilbys kamskjell fra Hitra, klippfisk fra Tustna, piggvar fra Vestlandet og krabbe fra Smøla.

Andre miljøkrav
Palmehaven og de andre serveringsstedene på hotellet har også byttet ut miljøfarlige kjemikalier som brukes ved oppvask og rengjøring. Britannia skal også arbeide for å redusere energiforbruket.

Svanen krever at minst 90 prosent av papirproduktene skal være miljømerket. Med papirprodukter menes toalettpapir, husholdningspapir, og lignende.

Svanemerkingen gis ikke for all fremtid og kravene blir skjerpet hvert tredje år. Det er et krav at minst 70 prosent av de kjemiske produktene skal være miljømerket. Dette gjelder rengjøringsmidler, oppvaskmidler og lignende. Personalet skal kjenne opprinnelseslandet til alle hovedingrediensene som brukes.

Thumbnail Image: