Nordens beste bartender er norsk

Etter to hektiske dager med konkurranse i København er den norske og nordiske mesteren i bartending kåret ved Diageo World Class Bartender of the Year Nordic Final. Årets vinner er Jørgen Dons fra baren Raus i Trondheim.

Publisert Sist oppdatert

Jørgen Dons fra Raus i Trondheim kan nå skryte av å være Norges og Nordens beste bartender i 2015. Seieren gjør at han også er kvalifisert til den globale finalen Diageo World Class Global Final, som holdes i Sør-Afrika i september.

Mye fantasi

Finalen ble holdt over to dager og alt i alt deltok 17 bartendere fra Danmark, Norge og Sverige i den nordiske finalen. Den første dagen fant sted på Balthazar Champagne Bar og en andre på Hotel d'Angleterre. Her slapp bartenderne fantasien løs i kampen for å fange dommernes oppmerksomhet, både visuelt og gjennom spennende nye smaker. Alle bartenderne har forberedt seg i månedsvis, og det er bare de aller beste som har en sjanse til å hevde seg i verdens største bartenderkonkurranse.

Bartenderne ble bedømt av et erfarent dommerpanel bestående av bransjeeksperter, tidligere vinnere og deltakere. Kreativitet, showmanship og humor var parameterne som dommerne bedømte ut i fra.

- Etter min mening var det Jørgens fantastiske evne til å fortelle historien og konseptet bak cocktailene som var den viktigste faktoren som gav han tittelen nordisk mester i år. Han gir publikumet sitt en fantastisk opplevelse, og det er nettopp dette som gjør ham til en bartender i verdensklasse, sier Justin Smyth, dommer ved Diageo World Class Bartender of the Year Nordic Final.

Finale i Sør-Afrika

Utover tittelen som Norges beste bartender er Jørgen Dons fra Raus i Trondheim også kvalifisert til den globale finalen i Diageo World Class Bartender of the Year, som i år arrangeres i Sør-Afrika i september. Der venter en uke med intensive konkurranser og store opplevelser.

- Dette er noe av det morsomste jeg har vært med på! Jeg gleder meg utrolig mye til neste konkurranse, og håper å kunne ta seieren hjem til Norge denne gangen, sier Jørgen.

Vinner-cocktailen

Bartenderne fikk en såkalt ”Mystery Box” med forskjellige ingredienser, og måtte improvisere en velsmakende og spennende cocktail ut i fra hva de ble gitt.

Her er cocktailen til Jørgen Dons:

Cocktail: Pinapple Express

7 cl Ron Zacapa 23

4 cl ananasjuice

2 cl limejuice

2 cl sukker

2 dråper vaniljeessens

Lime zest

De tre nasjonale vinnerne fra Danmark, Sverige og Norge konkurrerte videre om den gjeve tittelen som nordisk mester. Denne finalerunden baserte seg på en såkalt "Speed & Sensory Challenge", der bartenderne på tid skulle lage sin egen versjon av mellom tre og seks velkjente cocktails som for eksempel Cosmopolitan og Moscow Mule. Vinneren ble altså norsk.

Andre deltagerne fra Norge:

Jonas Junge (Bakgården Bar, Kristiansand)

Christoffer Johansson (Himkok, Oslo)

Torbjørn Efteland (Bare på 13, Bergen)

Sondre Torgersen Kasin (Morgenstierne, Oslo)

Timothy Alun Mulbeyer (Nedre Foss Gård, Oslo)

Om Diageo World Class:

Diageo World Class er verdens største og mest prestisjefylte bartenderkonkurranse. Så langt har 15.000 bartendere fra 50 land vært gjennom konkurransen, som har eksistert i syv år.

I konkurranseforløpet testes bartendernes mixologi-ferdigheter, og underveis skaper dette eksepsjonelle drikkeopplevelser som tar bartenderfaget til nye høyder.

Diageo World Class gir også bartenderne veiledning og opplæring gjennom partnerskap med noen av bransjens mest erfarne aktører, og vinneren går rett til topps i den internasjonale eliteserien.