En smak av Norge

Publisert Sist oppdatert

Med festmaten klar i bakgrunnen og smakfulle appetittvekkere i hånden fulgte fem hundre festtemte gjester ivrig med da vinnerne i årets jakt på smaken av Norge ble ropt opp i Stavanger Forum torsdag kveld. Fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen sto for prisutdelingen på vegne av Regjeringen.

Prisen for Årets råvare sjø gikk til Fjordfisk AS, Hvaler i Østfold, for dypvannstorsk. Denne torsken som lever et hemmelig liv på 3-400 meters dyp er et biprodukt ved tråling etter reker. Den har i følge juryen en fantastisk kvalitet med smak av skalldyr. Også fiskeri- og kystministeren lot seg overraske over vinnerproduktet.

Årets råvare land kommer fra produsenten Prima Jæren og er utviklet gjennom bevisst nysatsing fellesbildepå svinekjøtt.: Carré kotelett av svin under navnet Jæren Smak er nasjonal vinner fra land. Årets produkt er fra Hedmark, fra Bakken Øvre Gårdsmat i Løten Skogbygd. Familien Kildahl hadde stadig fløte til overs etter pultostproduksjonen og kom på ideen om å prøve seg på iskrem. I dag har de rundt 30 smaksvarianter der cirka halvparten er basert på fløte og resten sorbeter. Å bruke akevitt som smak falt naturlig i Løten, og når juryens poeng er talt opp er Akevittis Årets produkt.

Juryen tildelte videre hederlig omtale til seks produkter, to i hver kategori. Noen av disse produktene var svært nær vinnerne i poengsum.

Ost på melk og øl
Årets godbit er en ny pris av året der 16 utvalgte produkter med utpreget potensial for videreutvikling er vurdert av en jury i Måltidets Hus i Stavanger. Premien er 20.000,- som er ment som ett tilskudd til bedriften for å løfte produktet videre. Juryens valg falt på Hommelost fra Inderøy Økologiske Gårdsysteri. Osten er en laget på økologisk melk i kombinasjon med øl fra Inderøy Gårdsbryggeri.

Thumbnail Image: