Baristakaffe uten barista

Publisert Sist oppdatert

Kristen Hovland har åpnet ny butikk for kaffeelskere.

– Kaffe er kjempeviktig, fremholder Kristen Hovland. Han er nærmest programforpliktet til å mene akkurat det, direktør i Nespresso Norge som han er.

Kaffe er det siste du serverer dine gjester etter en hyggelig restaurantopplevelse med et bedre måltid og dertil hørende god drikke. Det neste som skal skje er at gjesten får regningen.

Hvis du nettopp har servert en sur kopp gammel traktekaffe er det jo en viss mulighet for at gjesten også surner. Det kan gi utslag på tips og ikke minst om vedkommende vil komme igjen eller anbefale akkurat ditt spisested til venner og bekjente.
– Man husker vanligvis det siste beste, da er det dumt at det siste du serverte var en dårlig kopp kaffe, sier Hovland.
Egen barista er det ikke alle forunt å holde seg med, men det finnes profesjonell hjelp å få.

En stor maskin
Nespresso er et kjent og innarbeidet merkenavn i privatmarkedet, men firmaets større baristamaskiner brukes også på restauranter og hoteller. Hovland forteller at de har levert kaffemaskin til Bagatelle, til restauranteik Annen Etage og til Haga Restaurant. Alle steder drevet av de ypperste kjøkkenchefer kongeriket har fostret – chefer som ikke gambler med kvaliteten.
– Akkurat dette er en stor fjær i hatten for oss, sier Hovland med ettertrykk – dessuten er vi en av hovedsponsorene til Bocuse d’*or*.

Maskinen gir lik kvalitet hele tiden siden vanntemperatur, trykk og kaffemengde er faste størrelser som ikke kan overstyres. På den måten sikres samme kvalitet kopp etter kopp. Kaffen kommer pakket i porsjonspakker, puttes inn i maskinen, blir perforert og utsatt for korrekt mengde vann, trykk, tid og varme. Ut kommer en kopp kaffe. Hovland sammenligner prosessen med å velge ut de rette kaffebønnene, med prosessen de beste viner gjennomgår.

Server gjerne dine gjester en god kopp kaffe. (foto André Haddeland)

Sortiment for sommelierer
Her i gården er ikke en kaffebønne kun en kaffebønne. Det er utallige varianter å velge i, og det settes sammen spesielle kolleksjoner. Utvelgelsen av kaffebønner, kaffedyrkere og kaffekvaliteter er underlagt de strengeste kvalitetskrav, og de ypperste kaffekjennere er med å sette sammen kaffekolleksjonene som tilbys. Hovland og hans kaffedrikkende kvinner og menn holder også kurs med tittel wine meets coffe. Det er myntet på sommelierer, og hensikten er å lære vinkelnere mer om hvordan vin og kaffe kan harmoneres. Ikke minst ønsker de at kunnskapen økes, slik at vinkelneren lettere kan anbefale en spesiell kaffetype til for eksempel desserten, anbefale en annen som passer etter måltidet eller vite når det passer å servere kaffe med melk.

 ,

Thumbnail Image: