– Gass er framtidens brannslukking

Mange historiske bygninger baserer brannsikring på vann i sprinkleranlegg. – En elendig måte å ta vare på historien på, sier ekspert.

Publisert Sist oppdatert

Store mengder vann er vann regnes ofte som det som skal til for å redde verdier fra brann. Samtidig er det et problem at vann truer det de egentlig skal beskytte, mener styreleder Knut Aall i Foreningen Fredet.

Han mener dessuten at sprinkleranlegg er en fare for verneverdige bygninger – selv uten en brann.

– En bygning kan stå i mange hundre år uten å brenne ned, men den kan ikke stå lenge med et sprinkleranlegg uten å få vannskader. På under en generasjon må man forvente større eller mindre vannskader, sier han til NRK Sogn og Fjordane.

– Dette gjelder også i såkalte tørre anlegg, der det er trykkluft i rørene. For eksempel vil strømbrudd føre til trykkfall og vann i systemet. Så kommer kulda og frosten, og når isen smelter vil du få lekkasje og vannkader, sier han.

Senker oksygennivået

Han mener bruken av vann er ”ulogisk”, og peker på gass som en mer hensiktsmessig løsning. Det finnes mange typer gass for brannslukking. Inergen er en gass som er består av 52 prosent nitrogen, 40 prosent argon og 8 prosent karbondioksid, gasser som finnes naturlig i atmosfæren. Den senker oksygennivået i et rom frå rundt 21 prosent til mellom 10 og 13 prosent.

– Gassen slukker glør og flammer. Inergen er fullstendig ufarlig for interiøret, både ved reell og ikke-ønsket utløsning. Anlegget er også veldig diskré og fører til minimale inngrep i bygningen, sier All.

200 liter vann i minuttet

Ved Fossesholm herregård i Øvre Eiker i Buskerud sto inergenanlegget for brannsikring klart for rundt et år siden. Da hadde de lenge vært på jakt etter et slukkesystem uten vann. Spesielt hovedbygningens marmor, maleri og annen kunst tåler vann dårlig.

– Dersom et sprinkleranlegg går, kommer det rundt 200 liter vatn i minuttet frå en enkelt dyse. Det ville ødelagt tapetet vårt med håndmalt dekor fra 1760, sier Ellen Pauline Steen.

– Vi har nå ett rom med gassflasker, og bare ett synlig rør i huset. Dysene som gassen kommer ut av stikker bare 10 centimeter opp av gulvet helt inne ved veggen, og vi kan lett dekke dem til, sier Steen.

Hun sier de er svært godt fornøyd med anlegget og at tester viser at det fungerer godt.

– Inergen redder både mennesker og hus, sprinkler med vann vil ofte «bare» redde mennesker, sier Steen.

Hun fortellet at Riksantikvaren har vært på befaring både tidlig i prosjektet og i forbindelse med testing.

 – Holdningene har endret seg. Nå er det interesse rundt inergen for å slukke brann. Det har vært brukt i for eksempel datarom, i oljebransjen og i skipsfart. Men gass for å slukke brann er nytt i vår verden av verneverdige og historiske bygg.

Kan ikke skifte alle

Knut Alle sier det ikke vil være mulig å erstatte alle eksisterende sprinkleranlegg med gass.

 – Det finnes det ikke penger til. Men der det ikke finnes et system for brannsikring eller hvis det skal av en eller annen grunn skal skiftes, bør et gassbasert anlegg vurderes, sier han.