Tikka Masala er like britisk som fish and chips

Publisert Sist oppdatert

Anjali Patak er tredje generasjon indier født i England som lager mat med indisk smak.

 

 

 

I følge Anjali Patak er en av flere historier til Tikka Masalas opprinnelse slik:

– En engelsk offiser som hadde tjenestegjort i India var kommet hjem til fotballøya og gikk på indisk restaurant for å spise. Han bestilte chicken Tikka – som er en indisk rett med stekt marinert kylling. Da sausen kom på bordet spurte offiseren etter sausen. Servitøren løp inn på kjøkkenet og kokken laget en saus som man helte over det marinerte kyllingkjøttet. Dermed var det populære retten skapt. Ingen visste da at denne retten skulle overta for nettopp fish and ships som britenes nye nasjonalrett.

Familien Patak har hatt stor innvirkning på spredningen av denne og andre indiske retter over hele verden. Med base i England sprer de produktene laget etter oppskriftene som familien har brukt i mange år. Pataks familie er i dag eneste verdensomspennende merket for indisk mat og smak.

- Det begynte for 53 år siden. Min bestemor solgte bryllupssmykkene sine for å ha et grunnlag for å lage og selge indisk mat i London. Hun begynte med å gi bort maten hun laget til indiske studenter i London. Dette var studenter som kom fra velstående familier i India og som hadde råd til å kjøpe maten når de første hadde fått smaken på den. Så da de åpnet en liten butikk på en av Londons største jernbanestasjoner var det godt salg fra første gang, men det tok ikke helt av før familien fikk tilbud om å lage maten til et Garden Party på Buckingham Palace som Dronning Elizabeth skulle holde for britiske soldater som var kommet hjem fra India. Det ble en suksess og Pataks gode mat havnet på forsiden av The Times – Englands den gang største avis, forteller Anjali Patak og er stolt av det familien har fått til fra to tomme hender og som nå har spredt seg til 40 land rundt om i verden.

IMPORT

- Vi baserer oss på ferske råvarer som vi importerer fra India selv til fabrikken vår ved Manchester der vi lager alle de produktene som Haugen Gruppen sender ut til norske kunder – både på storkjøkken og dagligvarer, sa Anjali Patak da vi møtte henne til smaking av familiens indiske mat i Vestby.

- Vi valgte å ikke lage maten for sterk når vi skulle servere den til norske ganer, sa Patak før maten ble servert. Hun hadde forresten et godt råd mot halsbrann og andre ubehageligheter dersom man skulle komme borti for sterk mat på sin ferd.

- Yoghurt er det som hjelper best, sa hun med et smil.

RAMMESAK

Hotellmagasinets utsendte testet maten fra familien Patak og ble først litt skuffet. Maten vi fikk i Vestby var litt tam i smaken. Den indiske smaken som utfordrer smaksløkene var ikke der. Men vi fikk med oss smaksprøver på flere produkter for å kunne lage selv hjemme. Vi lot være å dempe smaken med meieriprodukter og der kom den smaken vi savnet under smakingen tidligere fram. Her kom den smaken som erter smaksløkene og som gjør at man stiller spørsmålet: Hva var dette? Det var friskt og godt og fristet til gjentagelse.

Thumbnail Image: