Sunnere veikromat
Tor Grøntvedt eier og driver Hanestad Vertshus, en av deltakerbedriftene. Her vennlig omkranset av prosjektleder Karl Morten Skaar Nilsen (t.v.) og Håkon Ruud fra Maestro Storkjøkken.
Med forankring i ”Handlingsplan for bedre kosthold i befolkningen 2007-2011” (Helse- og omsorgsdepartementet) er prosjektleder Karl Morten Skaar Nilsen i gang med å utbre visjonen om sunnere mat på veikroene. Finansieringen kommer fra Extraspillet, som hvert år deler ut penger til prosjekter gjennom selskapet Helse og Rehabilitering.
LHL Tynset har fått midler til det nasjonale pilotprosjektet ”Bedre kosthold langs veien”, og to kafébedrifter i Østerdalen deltar: Hanestad Vertshus og Taverna Alvdal.
HELT AVGJØRENDE
Prosjektet startet i april i år og fortsetter til årsskiftet. Deretter lager Skaar Nilsen et kompendium, som han håper flest mulig veikroer og kafeer vil la seg inspirere av.
– Nedslagsfeltet er stort, og skal vi oppnå resultater for bedre helse og bedre mattilbud, må kompetansen blant kjøkkenpersonalet heves, sier Skaar Nilsen.
Blant gjestene er hovedmålgruppen mennesker som har eller har høy risiko for å utvikle sykdommer, hvor kostholdet er av stor betydning, for eksempel hjerte- og karsykdommer, kreft, fedme og type 2 diabetes. Ved enkelte lidelser, som matvareallergi, er riktig tilpasset mat helt avgjørende i behandlingen.
– Spørsmålet alle serveringssteder bør stille seg, er hva vi kan gjøre for å bedre situasjonen for alle gjester.
VEIKROENE FÅR SKYLDEN
– Særlig blant lastebilsjåfører er det gjort mange undersøkelser som viser at de spiser mye usunn mat. Det paradoksale er at veikromaten får skylden, og det er veldig beklagelig. Bare gjennom Østerdalen, der våre to deltakerbedrifter holder til, passerer 800 trailere daglig.
– Med dette pilotprosjektet snur vi problemstillingen på hodet og fokuserer på dem som arbeider med maten i stedet for kundene.
Derfor er spesielt to forhold framhevet: kompetanse hos nøkkelgrupper og lokal forankring av ernæringsarbeidet.
– Selvsagt har også inngrodde vaner og uvaner, og etterspørsel ut fra matpreferanser en hel del med saken å gjøre. Men med mer kunnskap og bevisste holdninger kommer man langt.
TRYGG SPESIALKOST
Prosjektets overordnede mål er å øke kvaliteten på maten. Særlig gjelder det middagsrettene som tilbys de veifarende, og håpet er å oppnå en helsegevinst for de som er avhengig av tilbudet.
– Maten skal være trygg for alle, også de som må ha en eller annen form for spesialkost, slår Skaar Nilsen fast.
– Vi har i en periode nå vært på de to kjøkkenene i Østerdalen, og oppmuntrer til flere retter som er ernæringsmessig gode. Det involverte personalet har vist stor interesse, så vi tror vi har satt i gang en prosess.
Begge kjøkken kan i dag fremby vegetarretter, og den ene bedriften lager sågar alle sine sauser og supper glutenfrie. De bestreber seg på å tilpasse alle sine retter til å være glutenfrie.
SUNNESTE I NORGE
– Så langt kan jeg bekrefte at maten er av en slik kvalitet som ”ryktene” sier. Bedriftene vi samarbeider med har kommet langt i sin streben etter høyere kvalitet på middagene de serverer, sier en fornøyd prosjektleder.
Prosjektet ”Bedre kosthold langs veien” skal kjøres ut året, og Skaar Nilsen er positivt overrasket over hvor mye fisk og sjømat de to veikroene allerede bruker. Det samme gjelder den drastiske reduksjonen av usunt spisefett og salt, og vridningen over til de sunne matoljene og fløte med lavt fettinnhold.
– Når jeg kommer inn på kjøkkenet er det en glede å se hvor flinke disse karene er til å unngå margarin. Jeg tør påstå at Taverna Alvdal og Hanestad Vertshus er blant de sunneste veikroene i hele Norge, sier Skaar Nilsen.