NHO Reiseliv-direktør Kristin Krohn Devold.

NHO Reiseliv:

– Budsjettet ga ikke svar på våre viktigste saker i valgkampen

15. oktober ble forslaget til statsbudsjett for 2026 lagt fram. NHO Reiseliv mener budsjettet ikke ga svar på deres viktigste saker i valgkampen, men mener det likevel ikke inneholdt noen overraskelser for reiselivet.

– Budsjettet ga ikke svar på våre viktigste saker i valgkampen, som er rettferdig moms mellom restaurant og bensinstasjon og lettelser i formuesskatt for familiebedrifter. Det må vi jobbe videre med, sier administrerende direktør Kristin Krohn Devold i NHO Reiseliv.

– Vi merker oss at Arbeiderpartiet i forslaget til statsbudsjett står ved løftet om å ikke øke skattenivået for næringsliv og private eiere. Pengebruken er noe høyere enn forventet og det blir viktig at Arbeiderpartiet holder igjen i forhandlingene. 

Kristin Krohn Devold sier NHO Reiseliv vil jobbe videre med rettferdig moms for restauranter og lettelser i formueskatten for familiebedrifter.

Mener regjeringen må senke skattetrykket

Når regjeringen foreslår å øke bunnfradraget i formuesskatten fra 1,76 millioner kroner til 1,9 millioner kroner, mener NHO Reiseliv at dette monner lite.

– Dette vil ikke utgjøre noe særlig forskjell for våre medlemsbedrifter. Det er skuffende at regjeringen ikke har lyttet mer til næringslivet i denne saken, sier Krohn Devold.

Hun ønsker det varslede skatteforliket velkommen. 

– Vi må få på plass et varig skatteforlik som senker skattetrykket for norske eiere og det er viktig at skattene ikke økes mens diskusjonene om forliket pågår.

Uendret markedsføringsbudsjett

Markedsføringsbudsjettet til Innovasjon Norge holdes uendret på 205 millioner kroner. 

– Det er skuffende at regjeringen ikke engang prisjusterer markedsføringssatsingen, sier Krohn Devold.

– I en verden der alt har blitt dyrere, og konkurransen om gjestene er hardere, er dette i realiteten et kutt. Det er overraskende og skuffende sett i lys av at reiseliv er utpekt som en prioritert eksportnæring.

Positiv til økning i filminsentivordningen

Regjeringen foreslår å filminsentigordningen med 11,5 millioner fra 2025. Det vil si at de setter av 55 millioner kroner til en ordning som skal bidra til at flere filmproduksjoner legges til Norge.

– Dette er positivt. Vi vet at filmproduksjon i Norge har effekt på antall besøkende, og kan bidra til å spre besøkende til nye steder. Dette er et billig virkemiddel som trolig kan gi stor effekt. Samtidig kan dette gjøres enda bedre, og NHO Reiseliv vil fortsatt kjempe for en ubegrenset og automatisert ordning vil føre til større forutsigbarhet for både norske og utenlandske filmproduksjoner, sier Krohn Devold.

Uendret serveringsmoms

En av fanekampene for bransjen har vært serveringsmomsen. Nå foreslår regjeringen at den holdes uendret.

– Det er skuffende, men dessverre ikke overraskende, at serveringsmomsen holdes uendret på skyhøye 25 prosent, sier Krohn Devold.

– Det betyr at forskjellsbehandlingen mellom takeaway og mat servert på restaurant videreføres. Dette er en sak som opptar medlemmene våre, og som vi fortsatt vil ha stort trykk på, sier Krohn Devold.

NAV-budsjett øker 

I sommer måtte NAV kutte i arbeidsmarkedstiltak i hele landet, blant annet i bruk av lønnstilskudd. Årsaken var at budsjettet mange steder var brukt opp allerede før sommerferien.

– Vi vet at 700.000 står utenfor arbeidslivet, og at antall ukrainere i Norge nå har passert 100.000. Reiselivet er en stor inkluderingsnæring, og kan være en viktig næring når det gjelder å inkludere flere i arbeidsliv.

– Derfor må NAV-budsjettene stå i stil, så tiltak ikke må kuttes halvveis i året. Det er derfor positivt at regjeringen nå foreslår å styrke budsjettet til arbeidsmarkedstiltak med om lag 8 prosent. Blant annet foreslås det å øke potten til varig lønnstilskudd med 46 millioner kroner i 2026.

10 millioner til utdanning av kokker

Regjeringen foreslår å sette av 10 millioner ekstra for å forsterke rekrutteringen til restaurant- og matfag gjennom en tilskuddsordning. 

– Dette er en god nyhet, og en fin anerkjennelse av kokkeyrket. Vi skal følge dette tett i tiden fremover. Samtidig skulle vi gjerne også sett at det ble bevilget den samme summen til de ferdig utdannede kokkene med høyt nivå – Bocuse d'Or og kokkelandslaget.

– De gir oppmerksomhet og gjør at folk vil besøke Norge og spise norsk gourmetmat. 

Nå får kokkene 10 millioner ekstra for å forsterke rekrutteringen til restaurant- og matfaget.

Kompetansereform og lærlingtilskudd 

En av skuffelsene NHO Reiseliv trekker fram i budsjettforslaget var at regjeringen ikke følger opp den varslede kompetansereformen med konkrete satsinger.

De ønsker seg for eksempel et skikkelig løft innen bransjeprogram, Kompetansepluss, digital kompetanseplattform og BIO-ordningen.

– Kompetanseheving blant ansatte i næringslivet er et viktig tiltak for å holde ansatte relevante og unngå at de faller ut av arbeidslivet, sier Krohn Devold. Lærebedrifter mottar lærlingtilskudd for at de tar inn lærlinger og påtar seg et opplæringsansvar for dem.

– Med et stigende kostnadsnivå er det derfor uheldig at regjeringen nå ikke foreslår å prisjustere lærlingtilskuddet for 2026. Det vil kunne gjøre det mindre attraktivt å ta inn lærlinger, sier Krohn Devold.

Administrerende direktør Kristin Krohn Devold i NHO Reiseliv.
Powered by Labrador CMS