Spennende nykommer
I fjor startet prøveproduksjonen av brokkolini på norsk jord. Produsentene har klokketro på den grønne næringsbomben.
Brokkolini er full av antioksidanter og andre viktige næringsstoffer, og de tynne, lekre stilkene minner smakmessig om asparges. Nå er årets brokkolinisesong igang på norsk jord.
I fjor startet Gilhus Gartneri i Lier og Wiig Gartneri på Klepp på Jæren prøveproduksjoner i Norge. Det var et spennende prosjekt, for det alltid er en risiko å være de første, men de hadde klokketro på denne unike grønnsaken.
- Alt vi produserte, forsvant. Den norske forbruker likte produktet, og vi har utvidet årets produksjon og håper på nok en fin sesong, sier Kåre Wiig, Wiig Gartneri og Kirsten Ravnsborg Justad, Gilhus Gartneri i en pressemelding.
- En herlig grønnsak
Stilkene på brokkolini er lange og slanke og med et lite blomsterhode. Smaken er svært god og kan minne om asparges.
Brokkolini kan ifølge produsentene brukes nydampet eller smørdampet til både fisk og kjøtt. Den trenger i underkant av to minutters damping. Den kan brukes rå eller dampet i salater, omeletter og paier, i stuing, supper, wokretter, tempurafritert, som snacks med en god dipp til og smaker til og med kjempegodt i smoothies f.eks. sammen med bær.
Brokkolini på grillen i sommer
Brokkolini skal også være kjempefin å grille. Fremgangsmåten er den samme som med grønn asparges. Pensle et ark aluminiumsfolie med olje og gi brokkolinistilkene et penselstrøk også. Litt salt og pepper. Legg brokkolinistilkene på folien på grillen og grill dem i ca. 4 minutter. Vend dem ofte. Kjempegodt å spise som den er f.eks. som tilbehør til annen grillmat. Litt nyrevet parmesan over rett før servering er også himmelsk, ifølge brokkolini-produsentene.
