Øl som kulturbærer

Publisert Sist oppdatert
Ingress:

Fjerde og femte generasjon Aass er skjønt enige om hva som er Norges eldste bryggeris hovedoppgave.

–Vi skal formidle at øl er en kulturbærer med tusenårige tradisjoner i dette landet, samstemmer Terje Aass og Christian Aug. K. Aass. Christian har tatt over direktørstolen etter faren Terje og skal videreføre den over 179 år gamle familiebedriften.

 

Lange tradisjoner

Aass Bryggeri i Drammen er Norges eldste bryggeri. Poul Lauritz Aass grunnla det i 1834, samme sted som det ligger i dag. Etter noen år brant alt ned til grunnen, men den handlekraftige Lauritz bygget bedriften opp igjen. Da han døde i 1904 ble det omgjort til et familieeid aksjeselskap. Fremdeles er det en ren norsk familiebedrift, syv grener av familien Aass utgjør de 100 aksjonærene.

– Norge fortjener norske industribedrifter, sier Terje og gir oss et innblikk i noen av de store utviklingstrendene i bryggeriets lange historie.

Ikke uventet var krigen en krevende tid. Det var vanskelig å skaffe råvarer og øl med ned til 1 prosent alkohol ble solgt. Noe kundene visstnok var såre fornøyd med.

Fra 1934 til -87 var Norge delt i karteller og salget var låst til områder. Også den gangen var det hard kamp om markedsandelene, men Aass Bryggeri klarte å holde sitt område som et rent Aass-område.

– Samarbeidet med Coca Cola fra 1957 til 2000 var også viktig. Dessverre ble det slutt på franchiseavtaler og et godt og lærerikt samarbeid var over, forteller han.

 

Utvikler seg stadig

I dag har bryggeriet 125 fast ansatte. Tar vi med faste, eksterne sjåfører er tallet 140. De produserer 30 ølsorter i tillegg til et godt utvalg vann og mineralvann. Den nye direktøren, Christian, har planer om å fortsette å utvikle bedriften og sortimentet.

– Vi skal øke markedsandelen og hele tiden utvikle og justere sortimentet. Vi har mange spennende planer for de neste årene og investerer bl.a. i en del nytt produksjonsutstyr for å møte forbrukernes ønsker og etterspørsel også i framtiden, sier han målbevisst. Flere nyheter er på trappene, men de velger den nye direktøren foreløpig å holde tett inntil brystet.

Bryggeriet selger fortsatt mest i eget distrikt, men stadig mer i alle regioner. Christian mener det er fordi de lager godt øl med kvalitet i alle ledd av produksjonen.  

– Vi er en av de få som brygger hver øltype fra grunnen av. Det vil si at vi allerede fra starten av bryggeprosessen vet hvilken øltype vi skal lage.

 

Ølkultur

Bryggeriet har stort fokus på øl som kulturbærer, et tema som engasjerer både far og sønn. De framhever at øl er et rent naturprodukt med 10 000 år lange tradisjoner. Tradisjoner de gjerne er med på å formidle og utvikle.

Nå investeres det også i et eget mikrobryggeri som forhåpentligvis står klart til Aass Bryggeris fødselsdag 1.oktober. Der skal ølkulturen utvikles og dyrkes. Lukkede grupper skal kunne nyte godt av servering i den tilsuttende baren.

– Det er først og fremst et pilotbryggeri, for å kunne eksperimentere med smaker på en annen måte enn på det store anlegget, forklarer Christian.

– Det selges fortsatt mest pils, men folk har blitt mer åpne for å prøve nye øltyper og nye smaker, sier Terje. Årlig har bryggeriet over 10 000 mennesker på ølskole som lærer om ølsmaking og bruk av øl i og til mat, samt får omvisning på bryggeriet og et blikk inn i Aass Bryggeri sin verden. Både i Gildehallen, Direktørboligen og mikrobryggeriet vil det bli ølskole også i framtiden.

– Øl er et flytende krydder med over 800 smaksstoffer, både søtt, salt og syrlig. Det er mer anvendelig til matlaging enn vin og kan med hell brukes i for eksempel brødbaking og marinering av kjøtt. Øl som drikke passer til alt, sier Terje engasjert.

 

Reklameforbud og avgifter

For lettere å kunne formidle budskapet om øl som kulturbærer ønsker de seg en oppmyking av alkoholpolitikken. De legger ikke skjul på at reklameloven og høye avgifter er krevende for bransjen.

– Først og fremst ønsker vi å kunne bruke logoen på alkoholfritt øl og lettøl. Dernest å kunne drive forbrukerinformasjon i dagligvarehandelen og på egne nettsider, sier Terje. Han noterer med glede Støres uttalelse: ”En alkoholpolitikk som ikke virker må vi gjøre noe med.” Allerede nå er brosjyren fra bryggeriforeningen om «Øl til maten, øl i maten»” lagt ut i dagligvareforretninger.

Uansett dreper ikke lovverket far og sønns optimisme for fremtid.

– Jeg vet at familiebryggeriet er i trygge hender under Christians ledelse, sier Terje.

Christian, på sin side, er ikke mindre optimistisk.

– Jeg satser på å utvikle bedriften videre i samme tradisjon, med stadig nye markeder og produkter, lover han.

En lang rekke øltyper står utstilt i Gildehallen.

 

 

 

 

 

 

Teaser:

Fjerde og femte generasjon Aass er skjønt enige om hva som er Norges eldste bryggeris hovedoppgave.

Main Image:
Thumbnail Image:
Main Image Credit:
Aass Bryggeri har hele tiden investert. Christian (t.v.) og Terje viser oss det aller nyeste innen produksjonsutstyr.