Kjemper mot matkasting
I dag mottar den britiske aktivisten og forfatteren Tristram Stuart årets Sofiepris på $100 000 i en festforestilling i Gamle Logen. Prispengene vil han bruke til å intensivere arbeidet mot matkasting.
– Verdens voksende søppelberg av spiselig mat er en global tragedie, men
|
også en mulighet for å øke tilgangen til mat globalt og minske miljøkonsekvensene, sier Sofieprisvinner Tristram Stuart.
15. juni kl. 14.00 overrekker Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim prisen. For første gang vil prisutdeling og festforestilling være åpen også for ikke-inviterte.
– Kasting av mat angår oss alle. Politikere, matindustri og forbrukere må derfor jobbe sammen for å få slutt på denne unødvendige skandalen, hvor over en tredel av maten i den rike delen av verden kastes, sier Stuart.
Sofiepris muliggjør økt innsats
Siden 34-åringen i 2009 ga ut den kritikerroste boken ”Waste: Uncovering the Global Food Scandal” har han bistått frivillige organisasjoner, myndigheter, industri og interesseorganisasjoner i en rekke land med å iverksette tiltak for å redusere nyttbart matavfall. Sofieprisen gjør det mulig å trappe opp innsatsen.
– Jeg har allerede lyst ut en assistentstilling. Målet er å kunne intensivere og spre kampanjen internasjonalt, sier Stuart.
Mat for 2011
I 2009 inviterte han Londonere på gratis lunsj, ”Feeding 5000”, der maten var laget av kvalitetsingredienser som skulle destrueres. Til høsten vil han på nytt invitere Londons befolkning på gratislunsj. Men først vil han vekke den norske dugnadsånden. 16. juni mellom kl. 11.00 og 14.00 fronter han ”Mat for 2011” i regi av ForMat-prosjektet og i samarbeid med Sofieprisen. Her inviteres Oslofolk på gratis lunsj foran Stortinget for å spise god mat som ellers ville ha blitt kastet, samt lære hvordan en med enkle tiltak kan redusere matkasting. Norske forbrukere kaster hvert år 300 000 tonn med mat. Innen 2015 har Norge som målsetning å kaste 25 prosent mindre matavfall.
