Kjede, men ikke kjedelig

Publisert Sist oppdatert
Ingress:

Vapiano er et nytt italiensk tilskudd til Oslos restaurantverden. Dette er kjedens første i Norge. Marginene er små, her fokuseres det på volum. Stort volum. 

Restauranten ligger på en av Oslos beste adresser med utsikt til Aker Brygge, fjorden, festningen og Rådhusplassen. Oppover i etasjene i bygget befinner det seg en heller eksklusiv blanding leietagere innen shipping, finans og media.

Restaurantens åpningstid er nærmest ekstrem, restauranten er åpen hver dag fra lunsj til kl 24.00 eller 01.00, 364 av 365 dager i året. Det betyr i praksis at det jobbes tre skift, hvor de første går på jobb klokken åtte, mens de siste forlater restauranten rundt klokken 02.00.

Restauranten i Oslo har fått 265 sitteplasser fordelt over et areal på 950 kvadratmeter, det er ikke mulig å bestille bord. Skulle det likevel være fullt, kan gjesten vente i barområdet.

 

Ja takk, begge deler

Et meget interessant konsept er at Vapiano skal fungere som kantine, eller husrestaurant som de svenske gründerne og driverne velger å kalle det, for de ansatte i bygget. Og selv om Vapiano som prinsipp har ekstreme åpningstider, ser ledelsen for seg at de skal klare og hanskes med både kantinegjester og ordinære lunsjgjester. For at husets egne gjester skal få litt egentid til å innta lunsjen sin, åpner ikke restauranten dørene for andre gjester før kl 11.30. Da har husrestaurantgjestene hatt en time for seg selv. Lunsjmenyen vil tilpasses en smule norske forhold, blant annet med dagens suppe samt diverse utgaver av panini. Pastarettene vil få lunsjstørrelse og menyen vil ellers skreddersys.

– Vi vet jo hvor glade dere nordmenn er i mackar til lunsj, sier Vapianos svenske gründeren og administrerende direktør, Christian Lagerlöf.

Ordningen skal evalueres og for Vapiano vil dette være å regne som et pilotprosjekt.

– Det er viktig å finne en god løsning, for vi kompromisser ikke, sier han og henviser til restaurantens krav til høy kvalitet og ikke minst ferskhet.

 

Lages på stedet

Med en meget fremskutt plassering i lokalet har nemlig restauranten sin egen pastafabrikk. Her blir dagens ferske pasta produsert og vi vil tippe at dette kommer til å bli en real høydare for de som tar med seg barna  til restauranten.

Restauranten fungerer slik at den enkelte gjeste selv må gå og bestille og ta med seg egen mat og drikke til bordet. Kjøkkenet er stort sett flyttet ut i restaurantområdet og et stort antall kokker tilbereder pasta, pizza eller salatretter. Pizza slipper gjesten riktignok å slippe og stå og vente på. Gjesten bestiller direkte fra kokken på andre siden av disken og med fersk pasta tar det ikke mange minuttene før maten er ferdig. Litt snodig føles det riktignok å balansere sitt eget brett bort til bordet, men pytt, pytt.  Prisene holdes på et hyggelig nivå, sett med gjesteøyne.

 

Lekker design

Oslorestauranten har fått robuste og ikke minst romslige bord i massiv eik, og på hvert bord finnes en liten ekstra kjøkkenøy med olje, balsamico, krydder og ikke minst friske krydderurter. Det ser svært bra og innbydende ut. Noe av filosofien er at restauranten skal bringe folk sammen og at gjestene skal ha mulighet til å bli kjent med hverandre. Slik sett fungerer det superfint med langbordene.

Siden det ikke er ordinære servitører ansatt, kompenserer Vapiano med å ha et svært tilstedeværende rydde- og trivselskorps. 

Vapiano har sitt eget betalingssystem, hver gjest får utdelt et chipkort ved ankomst, registrerer inn alt som kjøpes og betaler i kassen ved utgangen.

 

  

Teaser:

Vapiano er et nytt italiensk tilskudd til Oslos restaurantverden. Dette er kjedens første i Norge. Marginene er små, her fokuseres det på volum. Stort volum. 

Main Image:
Thumbnail Image:
Main Image Credit:
All pasta som serveres er laget i restaurantens egen pastafabrikk. Gjestene bestiller selv ved disken og kokken lager maten der og da. Med fersk pasta tar det ikke mange minuttene.