Jordskokk for helsens skyld

Publisert Sist oppdatert
Ingress:

 

Dyrking og bruk av jordskokk var tema når Jevnaker og Lunner Hagelag inviterte til foredrag med Arve Gladheim på Jevnaker samfunnshus. Hagelagets leder Evelyn Haugland har dyrket jordskokk i hagen sin i flere år og flere og flere restauranter får opp øynene for denne næringsrike rota. 

 

At jordskokk har fått renessanse erfarer Arve Gladheim. Han driver Gladheim gård i Nes kommune i Akershus og produserer store mengder av den næringsrike rotgrønnsaken jordskokk som har blitt stor salgsvare til restaurantene i Oslo.

 

Renessanse

Evelyn Haugland, leder av Jevnaker og Lunner Hagelag, slår gjerne et slag for jordskokk som hun dyrker i hagen sin ved Nøklebytangen. Hun anbefaler å koke den til suppe, jevne med stavmikser og tilsette en fløteskvett.

– Eller du kan spise den rå i salater eller steke den til middags, sier hun og beskriver smaken som «nøtteaktig». Jordskokk er en lite kjent grønnsak for de fleste, men den er i ferd med å komme tilbake som viktig ingrediens i norsk kosthold.

 

Dyrket av urfolkene

Jordskokk heter Helianthus tuberosus på latin. Det kan best oversettes knollsolsikke. Det er en flerårig urt i kurvplantefamilien. Den har små blomster som minner om solsikke. Jordskokken ble dyrket av urinnvånere i Nord-Amerika. Europeerne oppdaget den da den franske oppdageren Samuel de Champlain fant dyrket jordskokk ved Cape Cod i 1605. Jordskokk kom til Norge første gang i 1639, men ble raskt utkonkurrert av poteten som kom 30–40 år senere.

 

– Tåler vinterfrost

Evelyn Haugland forteller at hun har hatt jordskokk i hagen i flere år.

– Til forskjell fra poteter tåler den å overvintre ute, sier hun. Men understreker at den tåler dårlig å lagres.

– Den er en ferskvare, sier hun. Jordskokken sprer seg både med knoller og frø. Den inneholder ufordøyelige karbohydrater (fruktoologosakkarider), hovedsakelig innenfor gruppen inulin som har positive helsevirkninger.

 

Helsebringende effekt

Disse stoffene har søt smak uten at de øker blodsukkernivået. Jordskokk egner seg således i dietter for personer med diabetes og generelt ved problemer med høyt blodsukker nivå. Studier har også vist en inulin har en senkende effekt på triglyserider og fettsyrer i leveren som igjen kan forebygge hjerte- og karsykdommer. Inulinet i jordskokk viser seg å ha positiv effekt på tarmhelsen. Evelyn Haugland forteller at hun fant oppskrifter på retter av jordskokk på internett.

Evelyn Haugland anbefaler å bruke jordskokk i suppe eller rå i salater. Hun har dyrket dem i flere år i hagen sin i Strandvegen på Jevnaker. 

 

Teaser:

Dyrking og bruk av jordskokk var tema når Jevnaker og Lunner Hagelag inviterte til foredrag med Arve Gladheim på Jevnaker samfunnshus. Hagelagets leder Evelyn Haugland har dyrket jordskokk i hagen sin i flere år og flere og flere restauranter får opp øynene for denne næringsrike rota. 

Main Image:
Thumbnail Image:
Main Image Credit:
På latin heter jordskokk Helianthus tuberosus, som på norsk kan oversettes knollsolsikke.