40 år bak bardisken

Publisert Sist oppdatert

Jonsbråten har jobbet innen hotell, restaurant og barbransjen siden 1962. I mange av disse årene har fjellet vært hans nærmeste nabo. Både på Skeikampen og på Beitostølen har den trivelige 60-åringen satt spor setter seg.

- Bokstavelig talt også, ler Jonsbråten. – Det ble mange skispor da jeg ved siden av barjobben var instruktør i skiskolen på dagtid.

RUTINE

Denne mannens resultater fra nasjonale og internasjonale konkurranser er mange. Det begynte i 1974 med Diplom i coctailbartending fra Blackpool College. I 1977 ble det NM-gull, før den omtalte VM-medaljen i 1979. I 1980 ble det nytt gull på hjemmebane før det ble bronse i VM i 1982. Dette var noen av de gjeveste, men det han vil bli husket mest for er nok en drink helt uten alkohol – Olsen driver.

- Etter VM-gullet i 1979 ble jeg utfordret til å lage en alkoholfri drink. Denne ble til litt ved en tilfeldighet i det jeg hadde noe gammelt norsk ingefærøl stående hjemme. Dette blandet jeg opp med eplemost og limejuice og smakte meg fram til denne drinken som lever i beste velgående i dag. Jeg ser at flere bruker ginger ale, men det er ikke det samme som ekte norsk ingefærøl, sier Jonsbråten.

Det han har plukket opp og eller lest seg til av kunnskap formidler han gjerne videre. I 25 år har han drevet med opplæring i barbransjen.

- Hele 56 ganger har jeg passert Saltfjellet på veg til eller fra kurs nord for Polarsirkelen. Alltid i bil. Det er vrient å ha med seg alle ingrediensene – sjekklisten er på over200 punkter - jeg behøver til slike kurs på flyet, ler Jonsbråten. Han ler mye og har gjort det i store deler av sitt liv. Smilerynkene ligger tett i ansiktet hans.

Smiler gjør han også når han forteller at han holdt på å bli kastet ut fra en av Oslos mer kjente barer fordi han kommenterte at bartenderensnøt på målet.

- Jeg går ikke så mye ut og er veldig forsiktig med å kommentere det som gjøres bak en bardisk, men noen ganger klarer jeg ikke å dy meg, sier Jonsbråten.

FJELL

Etter at han var ferdig med læra på KNA hotellet i Oslo ble det fjellet for Sven-Aage Jonsbråten. I perioden 1967 til 1974 var han barsjef og hovemester på Skeikampen. I den tiden utviklet han en kjærlighet til ski – nedoverski.

- I skiskolen til Franz Hartweger på Skeikampen lærte jeg å stå på ski og lærte bort å stå på ski. Det gjorde at jeg kom meg ut i frisk luft. Det er jeg glad for i dag. I 1974 gikk turen til Beitostølen og Beito Høyfjellshotell – der jeg var til ut april 1977. Etter den tid tok jeg og kona over driften av Beitostølen Høyfjellshotell. Etter fem år ble vi tilbudt å kjøpe, men vi valgte heller å drive hotellet videre. Nå med Trygve Hegnar som samarbeidspartner frem til 1985. For på mine reiser i utlandet så jeg at mange norske barer hadde store mangler. Så i 1981, ved siden av hotelldriften, begynte jeg så smått å importere rekvisita og andre ingredienser til bardrift samtidig som jeg startet med kurs i samarbeide med Forbundet for Overnatting og Serveringsnæringen–siden RBL. nå N.H.O.Reiseliv. Alle deler av driften vokste etter hvert så i 1992 tok vi avgjørelsen og flyttet fra fjellet og ned hit til Oslo der vi i dag har butikk og eget hovedlager.

Alt Om Bar har i dag lager med ca 600 palleplasser med barutstyr og tilbehør, og er Europas største og mest komplette leverandør i barbransjen med faglig kompetanse.

- I dag har vi en ordning der bestillinger innen kl 11.00 på hverdager garanterer vi at varene sendes samme dag.

VELRENOMERT

Etter en times hyggelig prat med Sven-Aage Jonsbråten kan man raskt trekke konklusjonen at han har holdt seg inne med de beste og på rett side av loven hele sitt yrkesaktive liv.

- Det har vært viktig for meg. Både når det gjelder hotelldrift og bardrift og min omgang med lover og regler. Det er ofte enklere å holde de reglene som er satt enn å prøve å finne smutthull for ikke å følge reglene, smiler Jonsbråten.

Han er klar over at hele hans virksomhet er basert på lover og regler. Både skjenke og serveringsregler.

- Jeg har gjennomført over 300 kurs for folk i denne bransjen og vi er eneste godkjente og anbefalte opplæring i barbransjen, som kan utstede kursbevis, som er godkjent og anbefalt av NHOs juridisk avdeling. I tillegg anbefaler Oslo fylkesskattekontor alle å kurse seg innen barøkonomiske fag. Både kurs og skole er godkjent av Norsk Bartender Forening og det økonomiske pensum er gjennomgått og godkjent av statsautoriserte revisorer og skolen sidestilles med serveringsfagbrev ved medlemsopptak i
Norsk Bartender Forening, forteller Jonsbråten.

ALKOHOL

Om sitt eget forhold til alkohol er 60-åringen klar.

- Jeg har alltid hatt den evnen at jeg kan sette korken på flaska igjen og ta den fram en annen dag. Samtidig skal du ikke se bort i fra at ski og frisk luft har holdt meg unna flaska. Hard festing om natta og ut i skibakken om morgenen er en dårlig kombinasjon, smiler Jonsbråten. Han forteller at det har skjedd at han møtte kollegaer som stod opp samtidig som han kom inn fra skibakken for å ta fatt på jobben i restauranten på ettermiddagen.

På spørsmål om han kan anbefale en drink til den forestående Valetines dagen dukker han inn i sin DVD der han forteller om hvordan man mikser over 100 forskjellige drinker og kommer med Valentine Martini som lages på følgende måte:


Valentine Martini
5 stk friske bringebær i røreglasset som moses.
Deretter mye isbiter og hell over.
4cl Vodka.
0,5cl Monin bringebærsyrup.
1cl Frisk - presset lime.
Rør kraftig om, og sil fra isbitene gjennom en finsil for cocktails.

Pynt med friske bringebær på en cocktailpinne sammen med en limespiral.

Olsen Driver
Lages direkte i ett høyt glass med mye isbiter, deretter hell over og rør om.
6cl Ingefærøl.
2cl Monin lime juice cordial.
4cl Eplemost.
2cl Blå Farris.

Ingen pynt.

Thumbnail Image: