Pacto Navio produseres i San José de Las Lajas utenfor Havana.

Cubansk rom møter fransk vin

Stadig flere nordmenn får øynene opp for rom. Kolonitiden og Napoleonkrigens slutt har gitt inspirasjon til Pacto Navio – en cubansk rom med en fransk tvist, som lanseres på Vinmonopolet i mars.

Publisert

Særlig fatmodnede romsorter opplever en skikkelig renessanse både her hjemme og internasjonalt. Interessen er spesielt stor for håndverks- og nisjeprodukter. Også varianter med en interessant historie står høyt i kurs. Og det er virkelig historisk sus over Pacto Navio, som lanseres av Pernod Ricard i mars.

Lagret på Sauternes-fat

På begynnelsen av 1800-tallet var Havana en pulserende oase. Den cubanske hovedstaden var verdsatt for sitt vennlige klima, pulserende liv og ikke minst som et karibisk sentrum for internasjonal handel.

 

Den gang kom handelsskip – kalt «Navios» - til Cuba med fransk vin. Særlig søte Sauternes-viner sto høyt i kurs. Etter at vinen var tappet om i Havana, ble fatene fylt med cubansk rom og lastet på skip som skulle tilbake til Europa. Overfarten tok om lag tre måneder, og på den tiden utviklet romen unike aromaer og rike smaker som følge av lagringen i Sauternes-fatene.

Napoleonskrigene satte imidlertid en stopper for den internasjonale handelen. Da Napoleon ble beseiret i 1815, undertegnet landene i Europa en fredsavtale, også kalt «Pacto». Handelen mellom Europa og blant annet Cuba kunne fortsette som før.

Myk og søtlig

Det er denne historien som inspirerte Pernod Ricard til å lage Pacto Navio. Romen består av en nøye utvalgt blend av ti vellagrede cubanske rombaser. Siste del av lagringen foregår i Sauternes-fat. Dermed sluttes ringen og man gjenskaper en produksjonsmåte som startet for over 200 år siden.

I dag er Pacto Navio faktisk den eneste cubanske romen som lagres på Sauternes-fat. Lagringen på nettopp disse fatene resulterer i en myk og noe søtlig rom, med innslag av kanel, sitrus og ikke minst honning. Smaksbildet er komplekst og varer lenge.

Mange romelskere vil nok nyte Pacto Navio alene, men den egner seg også utmerket med en isbit eller som hovedingrediens i cocktails.

Pacto Navio produseres i San José de Las Lajas utenfor Havana.

FARGE: Dyp ravfarget, mahogni.

DUFT: Røstet frukt, myke blomster, søt honning, naturlig karamell og vaniljetoner.

SMAK: Modningen på Sauternes-fatene får frem en balansert, myk og søtlig smak, med hint av kanel, sitrus og krydder.

AVSLUTNING: Intens med stor kompleksitet, varer lenge. 

Powered by Labrador CMS