SPÅR TØFFE TAK: Hotellkongen Petter Stordalen har god grunn til å være fornøyd med 2022: Tallene for Nordic Choice Hotels viser rekordomsetning.

Stordalen tror det blir tøft i 2023

Nordic Choice Hotels legger bak seg et rekordår. Har 1 milliard i egenkapital.

Publisert Sist oppdatert

Hotellkongen og finansmannen Petter Stordalen har fylt 60 år – men ligger ikke på latsiden. Under Finansavisens eiendomskonferanse, som ble arrangert før jul, ble han intervjuet av sjefsredaktør og adm. dir. i Finansavisen Trygve Hegnar.

Her forteller Stordalen om året som er gått og om framtidsutsiktene for hotellbransjen. Han viet mye tid til å snakke om hotellet Sommerro på Solli plass i Oslo som åpnet 1. september i år.

Ellevill månedsomsetning

Sommerro kan blant annet skimte med 231 rom, 11 møterom, sju restauranter og barer og spa- og velværesenter. På toppen av bygget ligger den svært populære restauranten TAK Oslo med helårs uteservering og bar. Her ligger også helårs takbasseng og -badstue.

Pris for herligheten: Rundt 2,5 milliarder kroner.

Hotellet, som driftes av Nordic Choice Hotels, har hatt en eventyrlig start. Her feiret også Stordalen 60-årsdagen kort tid senere.

I biblioteket på Sommerro kan du slappe av i flotte omgivelser.

Stordalen sier i intervjuet at mange var spente og skeptiske til å åpne hotellet rett etter pandemien.

- Hadde du spurt meg før åpning eller under pandemien, ville jeg vært mye mer nøktern. Sannheten er at Sommerro er kanskje den største overraskelsen vi har hatt på åpningssiden. Vi åpnet i et marked som var usikkert. I åpningsmåneden hadde vi et budsjett på 17 millioner kroner, men klokket inn på 30 millioner. 22 millioner kom fra mat og drikke. Dette stedet koker. Nylig omsatte vi for 497 000 kroner netto på én dag, forteller han.

Han mener spa- og velværesenteret på Sommerro er unikt i norsk sammenheng. Og er sikker på at han skal tjene penger på investeringen.

- Det er ikke veldig høy yield, men et fett prosjekt. Og vi har ennå ikke åpnet de siste 11 suitene... Vi har brukt mye penger. Og enormt med egenkapital. Men vi kommer til å tjene penger på det. Men det tar tid å kjøre inn et sånt prosjekt. Vi ender kanskje på en yield rundt 4, sier Stordalen videre.

Rekordomsetning for hotellselskapet

60-åringen eier i dag 221 hoteller i tillegg til Sommerro. I intervjuet med Trygve Hegnar forteller han om det fantastiske året hotellselskapet har lagt bak seg.

Bassenget på toppetasjen på Sommerro.

- Vi har et rekordresultat i år med 25 prosent over rekordresultatet fra 2019, og i tillegg er vi finansielt og operasjonelt sterkere nå i hotellselskapet enn vi var i inngangen til pandemien. Vi har lavere gjeld enn vi har hatt noensinne i historien. Hvordan det er mulig? Det tar litt lang tid å forklare, men vi har blant annet solgt eiendommer for 5-6 milliarder kroner.

Stordalen mener det ligger noen mørke skyer over 2023, og at det vil komme konkurser innenfor flere sektorer neste år. Han mener vi nå må forberede oss på mer normale tider.

Velkommen! Det er ikke noe småtteri som møter deg i det du trer inn i ekspedisjonsdelen på Solli plass i Oslo.

- Jeg er konstant bekymret for alle virksomhetene. Det vi ser av bookinger nå inn i 2023 bør være et klart signal om at kjøpekraften er trukket tilbake, og den kommer til å slå inn på forbruk. Vi forbereder oss på at neste år blir tøft. Vi vet allerede at januar og fram til april blir dårlig.

Men Stordalen har ingen grunn til å fortvile: Hotellselskapet, som nylig er refinansiert, sitter svært godt i det. I intervjuet forteller han at selskapet har svært god økonomi og at de sitter på en egenkapital på rundt 1 milliard kroner.

Det er ikke utenkelig med nye hotell-investeringer...

- Vi justerer hele tiden porteføljen. Det går ut 10 hoteller i året, og kommer inn 10. Det har vært normalen, men ikke neste år. Hotellmarkedet nå burde jeg investert mye mer i. Men jeg sitter stille i båten. Det kommer et par store nyåpninger i 2023, og fem i 2024 – men det er langt unna normalen.

Powered by Labrador CMS