FÆRRE SØKERE: Det nye studiet digital serviceledelse har 152 søkere fordelt på 40 plasser. Bachelor i hotelledelse og reiselivsledelse er tilbake på 2014-nivå.

Sterk nedgang i reiselivsstudier

Men nytt studium overrasker.

Publisert Sist oppdatert

– Måltallet for universitetet er to primærsøkere til hver studieplass, og det har vi dessverre ikke klart for verken bachelor i hotelledelse eller bachelor i reiselivsledelse, men vi skal likevel ikke klage. Vi får heller glede oss over at det fortsatt er mange som ønsker å studere hos oss, sier førsteamanuensis ved Norsk hotellhøgskole ved Universitetet i Stavanger, Heidi Victoria Skeiseid, til Hotellmagasinet.

LES OGSÅ: Knallsterke tall for hotellnæringen

Norsk hotellhøgskole ved Universitetet i Stavanger har 146 studieplasser fordelt på de tre bachelorstudiene hotelledelse, reiselivsledelse og det nystartete studiet digital serviceledelse.

Få søkere på reiselivsstudiene

I år viser tall fra Samordna opptak 164 søkere til 66 plasser i hotelledelse, 48 søkere til 40 plasser på reiselivsledelse og hele 152 søkere til 40 plasser i digital serviceledelse. I fjor var det 149 søkere på hotelledelse - men da var ikke digital serviceledelse et tilbud.

– Litt variasjon er vanlig, men vi har ikke sett lavere søkertall til hotelledelse siden 2014. Vi vet av erfaring at det er en del som vil ombestemme seg fram til studiestart i august, og vi vil kanskje også oppleve at noen slutter i løpet av de første månedene. Vi har tro på at vi klarer å fylle studieplassene, men ønsker som sagt overbooking, forteller Skeiseid.

NEDGANG: Søknadstallene for reiselivsledelse og hotelledelse er tilbake på 2014-nicvå. – Vi har en jobb å gjøre, sier førsteamanuensis ved Norsk hotellhøgskole ved Universitetet i Stavanger, Heidi Victoria Skeiseid.

Hun har stor tro på det nye studiet digital serviceledelse, som er det eneste i landet.

– Dette er ikke så direkte rettet mot hotellnæringen, men treffer en bredere servicenæring i vekst. Digital kompetanse innen servicenæringen blir det større marked for i tiden som kommer.

LES OGSÅ: Frogner House med storsatsing i Stavanger

Likevel er det en ting Skeiseid mener er bekymringsfullt: Interessen rundt reiselivsstudiene i Norge og Norden viser en sterk og langvarig nedadgående trend. Ved HVL i Sogndal er det kun 8 søkere på bachelor i reiselivsledelse, og ved HINN i Lillehammer klarer en heller ikke fylle opp antallet studieplasser.

Utdanning skal lønne seg

48 søkere i Stavanger er det heller ingen grunn til å rope hurra over.

– Nasjonalt ser vi at studenter velger seg mot generelle, fleksible utdanninger. Der tenker jeg vi har en jobb å gjøre med å vise fram at du ved Norsk hotellhøgskole nettopp får en god ledelsesutdanning samtidig som du har med deg en unik bransjeforståelse. Det ser vi tydelig på våre tidligere studenter.

LES OGSÅ: Hotellet er pusset opp for 270 millioner

Skeiseid fortsetter:

– Næringen uttrykker til stadighet at de har et stort behov for folk, men kanskje verdsettes ikke en utdanning innen reiseliv- og hotelledelse høyt nok av bransjen. Vi vet at det er mange i denne bransjen som jobber seg opp fra gulvet og til toppen, men vi mener det skal lønne seg å ta en utdannelse. En ledelsesutdanning på bachelornivå vil gjøre deg i stand til å jobbe kunnskapsbasert, vi legger grunnlaget for at våre studenter skal kunne ta faglige avgjørelser basert på systematisk innhentet forskning- og erfaringsbasert kunnskap. Skal vi fortsette å utvikle reiselivet på en bærekraftig måte vil det også være stort behov for slik kompetanse.

Powered by Labrador CMS