GÅRD: Svein Ringheim driver hotellet sammen med kona Jorunn. Ute foran bankettsalen og restauranten er det en stor uteplass.

Fra gård til hotell

Svein Ringheim og kona Jorunn måtte ta et valg. Slektsgården deres oppe i lia ovenfor Voss måtte det gjøres noe med. Kona ville bruke bygningen til noe annet enn gårdsdrift. Nå er det et særpreget lite hotell og en restaurant med gjester fra hele verden.

Publisert

Akkurat hva de ville skape, hadde de egentlig ingen eksakt visjon om den gangen for 12 år siden. Hvem som skulle bli gjestene, viste de heller ikke. De visste bare at det måtte bli bra.

Frem til 2004 var stedet et tradisjonelt gårdsbruk både med dyr og dyrket mark, og Store Ringheim er for mange hordalendinger kjent for sine jordbær.

Utbyggingen av alpinanlegget på Voss var det som ble den direkte årsaken til at drømmene kunne realiseres. Med salg av skogen og grunnen der kom egenkapitalen som måtte til for at den formidable oppussingsjobben av den gamle driftsbygningen, eller løo som det heter i det nabolaget, kunne begynne.

Først restaurant

IDYLL: Store Ringheim på Voss er gårdsbruket som først ble restaurant og senere hotell. Nå skal de utvide fra seks til 15 rom.

I juli for fem år siden var restauranten klar for åpning. Den ligger der kyrene tidligere hadde sin bolig. Nå er det 32 gjester i restauranten, eller 93 om lokalene fylles helt opp, som kan få en annerledes matopplevelse.

ROM: Alle rommene har ligget i hovedhuset. Nå blir et vognskjul også hotellrom.

– Vi liker at gjestene føler seg hjemme når de er hos oss. Samtidig elsker vi å skape nye ting. Å stadig få til noe nytt. Dette er ikke en jobb for oss - det er blitt selve livet, sier Svein Ringheim.

Når de har vært ute og reist privat, har de også sett etter de små og litt annerledes hotellene. Dermed var det ikke så unaturlig at det er et slik sted de selv har skapt og stadig videreutvikler.

STORE ROM: «Kammerset» er et av de største rommene Svein Ringheim har på Store Ringheim.

Åpnet hotell

SKIKKELIG: Med en slik nøkkelring er det ikke så lett å glemme romnøkkelen i en lomme.

Etter to års drift av restauranten ble de første hotellrommene åpnet. De ligger i det gamle våningshuset på andre siden av gårdsplassen. I det huset er Svein vokst opp, og det har bodd opp til fire generasjoner i huset samtidig.

I hovedhuset er det fem dobbeltrom og ett familierom. Alle rommene har sine helt spesielle særpreg og sin historie.

Eksakt hva det skulle bli, visste verken Jorunn eller Svein. Men hvordan det skulle være, var klart fra begynnelsen.

– Vi har hatt som mål å levere gode opplevelser og god kvalitet, sier Svein Ringheim.

GAMLEFJØSET: Det gamle fjøset på gården er restaurant. Døren til venstre er original fra tiden da kuene bodde der.

At opplevelsene er både gode og annerledes, er tilbakemeldingene på blant annet TripAdvisor gode eksempler på. Gjestene er nesten uten unntak over seg av begeistring. Lesing av kommentarene må være enhver hotelleiers ønskedrøm.

Fullt

Da de startet ombyggingen av stedet, fantes det ikke noe marked for slike restauranter eller hoteller å snakke om. Men det markedet har kommet etter hvert.

For hvert år har det vært en økning i belegget. De aller fleste som kommer, er individuelle gjester på søken etter noe uvanlig og spesielt.

OPPRINNELIG: Tømmerveggene i fellesområdene er de opprinnelige fra den gangen låven ble bygget.

– Vi får endel forespørsler fra profilerte selskaper også. En av våre store fordeler er at hos oss får de være helt private, sier Svein Ringheim.

På sommeren er mellom 60 og 75 prosent av gjestene som bor på Store Ringheim utlendinger. Når vinteren kommer blir det snudd opp ned på. I gjennomsnitt blir gjestene halvannet døgn.

Soft aktive

FRA FE TIL FOLK: Restauranten var tidligere brukt som fjøs.

Voss er kanskje den bygda i Norge med høyest aktivitetsnivå. Likevel er de fleste av gjestene det som best kan betegnes som soft adventure. En av utfluktene Svein Ringheim bruker mye, er en liten fottur opp til stølen som tilhører gården.

– For de aller fleste utlendingene er det å kunne drikke vann rett fra elva kjempeeksotisk. Hvis man kan fiske noen ørreter og plukke noen multer som kan spises der og da, er det alt som skal til, sier Svein Ringheim,

Mange av gjestene han har kjørt dette opplegget for, er amerikanere i den øvre middelklassen. Hvis praten og diskusjonene holdes unna våpen og politikk, ligger alt til rette for en fantastisk friluftsdag.

Utvider

1. november blir en merkedag på Store Ringheim. Da skal det tidligere vognskjulet stå ferdig med ni nye dobbeltrom. Dermed vil det bli over en dobling av sengekapasiteten.

Planene om utvidelser stopper ikke der. Vertskapet på Store Ringheim har store og spennende planer både for stedet og fremtiden. Men det viktigste er å bevare den unike atmosfæren.

Powered by Labrador CMS