SKIFTER EIER: Fru Haugans Hotel har vært et landemerke i Mosjøen i et par hundre år. Nå skal hotellet selges.

Selger Fru Haugans Hotel i Mosjøen

230 år gammel hotell skifter eier.

– Vi mener nye eiere vil stå enda bedre rustet til å utvikle dette fantastiske hotellet videre og sikre lokale arbeidsplasser i Mosjøen for fremtiden, sier administrerende direktør Ellen Løvold Strand i en pressemelding fra hotellet.

Landemerke i Mosjøen

Hun er femte generasjon i en rekke av kvinnelige hotellsjefer siden Ellen Haugan kom fra Ålesund for å overta driften av hotellet i 1885. Da hadde andre eiere allerede drevet hotellvirksomheten i mer enn 90 år.

KOSELIG: Hotellet Fru Haugans Hotel er 230 år gammelt.

Løvold Strand har ledet det landskjente hotellet sammen med ektemannen Sverre Haakon siden 2014. I det planlagte salget inngår også de øvrige virksomhetene i Fru Haugansgruppen: Frøken Skjolds Hotel og Blomsterbua Mat og Vin.

Landemerke- Fru Haugans Hotel har vært et landemerke i Mosjøen i mer enn 200 år.

– I 140 av disse har fem generasjoner i vår familie bygget opp et helt spesielt hotell og solide, lokale arbeidsplasser. Vi har vurdert eierformen grundig, og er kommet til at det finnes bedre måter enn familieeierskap for å utvikle hotellet og sikre arbeidsplassene, sier Løvold Strand.

Hun eier morselskapet Fru Haugansgruppen AS sammen med sin bror Alf Nyfløt Gilroy (45 prosent) og sin far Alf Gilroy Johannessen (10 prosent).

Interesserte i utlandet

I tillegg til ønsket om å sikre lokale arbeidsplasser, har det også vært en faktor i vurderingene at ingen av de seks medlemmene av neste generasjon ser ut til å velge reiselivsbransjen som yrkesvei. Konsolideringen man ser i bransjen har også påskyndet en vurdering av fremtidig eierform.

Hotelldirektør Ellen Løvold Strand

– Vi er en velkjent aktør i den norske reiselivsbransjen, men i den store reiselivsverdenen blir vi små. Det at vi har valgt å stå utenfor kjeder og innkjøpssammenslutninger, har til nå vært riktig strategi. Det har gjort driften mer krevende. Samtidig ser vi at konkurransen er blitt hardere og mer global. Da tror vi ikke at det å stå alene i et familieeierskap er den beste løsningen for hotellet og arbeidsplassene på sikt, sier Løvold Strand.

Familien har engasjert rådgivingsselskapet CBRE, med verdensomspennende nettverk, som tilretteleggere av den planlagt transaksjonen. Partner Erik Myklebust i selskapet sier de ser med optimisme på prosessen.

– Fru Haugans Hotel er et ikon i norsk reiseliv, med en snart 230 år lang historie. Vi vet det er en veldrevet bedrift med stort potensial. Helgeland får mye oppmerksomhet for tiden, fra så vel reiseliv som havbruk og energi, og vi er sikre på at interessen for å overta Fru Haugans vil være betydelig, sier Myklebust.

Vil trygge arbeidsplasser

Løvold Strand sier de har valgt CBRE blant annet fordi den neste eieren av Fru Haugans Hotel like godt kan befinne seg i utlandet som i Norge.

– Uavhengig av om dette er en enkeltperson, et selskap eller en hotellkjede, er vi opptatt av å finne noen som forstår verdien av den lokale forankringen og kulturen som har vært et av fortrinnene til Fru Haugans Hotel helt siden starten, sier Løvold Strand.

For henne og ektemannen er beslutningen om å se etter nye eiere av hotellet også et livsvalg. Parets barn flytter i sommer fra Mosjøen for studier. Etter en årrekke med jobben som altoppslukende aktivitet, har ekteparet funnet at dette er et naturlig tidspunkt for å benytte sin kompetanse og erfaring på andre måter.

– Å drive hotell er mer enn en jobb. Det er en livsstil. Derfor er denne beslutningen også et veivalg for oss selv og våre etterkommere, sier Løvold Strand.

Samtidig er eierfamilien opptatt av at et salg skal trygge arbeidsplassene for fremtiden, slik at den snart 220 år lange hotellhistorien i Mosjøen skal kunne fortsette i uoverskuelig fremtid.

Powered by Labrador CMS