Verdens første flytende hotell

Publisert Sist oppdatert

Salt och Sill har, inntil i høst, vært en sesongrestaurant på den svenske øya Klädesholmen i 10 år. Klädesholmen ligger – kort fortalt – fra Oslo til Udevalla og så rett høyre forbi Stenungssund og så langt du kommer før du blir veldig våt.

– Vi bare måtte finne på noe nytt. Valget stod mellom å stenge helt eller å utvide med overnatting. Vi valgte å utvide, sier Susanna Hermansson, som sammen med sin mann Patrik eier selskapet Salt &, Sill.

Upløyd mark

– Siden det ikke er mye tomter for utbygging her i sentrum ble valget enkelt. Ut i havet. Da hadde vi to valg. 2,5 meter høye påler eller flytende hotell. Også det valget var enkelt, sier Susanna. Vi treffer henne på hotellet en mørk og regnfylt desemberformiddag.








For Susanna og Patrik var det upløyd mark å bygge hotell – og til og med flytende. Det viste seg underveis i prosessen at det ikke var mange andre som hadde gjort det samme heller. Faktisk ingen.

– Vi fikk gå opp sporet selv. Vi begynte med å kontakte de som lager flyteenhetene. Det er en lokal fabrikk som vi kjente fra før. De ga oss tips om vekt. Så var det å finne en arkitekt som kunne forene vektkravene og våre stil - krav. Her måtte jo faktisk arkitekten kjenne vekten på alt materialet han skulle bruke for at ikke hele hotellenheten skulle synke, ler Susanna.

Energi

Lokaliseringen av hotellet – utenfor restauranten Salt &, Sill, som paret hadde drevet 10 uker i året – ga en ekstra fordel. Energi.

– I sundet mellom øyene her ute er det opptil 4 knops strøm. Det gjør at vi kan produsere strøm via store propeller som ligger under hotellenheten. Faktisk produserer vi så mye strøm at vi forsyner både hotellenheten og restauranten på land med strøm, opplyser Susanna.

Arbeidsplasser

I Tjørn – Orust området er det ikke flust med arbeidsplasser.

– Mange reiser herfra til Gøteborg for å jobbe der. Derfor er det moro å skape noe eget på øya man selv kommer i fra. I høysesongene (julebord og sommer) har vi en stab på 16 som i hovedsakelig er rekruttert fra området rundt her. Vi har ofte velkvalifiserte søkere til sommersesongen her ute, men i de fleste tilfeller velger vi lokalt. Dette for at de som jobber oss skal ha en tilhørighet og kunnskap om stedet.
I tillegg er sjansene mye større for at vi får
beholde dem over vinteren når vi dekker
til julebord og kurs og konferanser.

Susanna er spent på hva framtida gir. Det er store naboer på hotellsiden som sliter

– Vi må stå på nå i vinter for å selge oss inn for våren og neste høst. Spesielt på kurs og konferanser. Helgene i vår er stort sett booket til bryllup og store selskaper, så det er dagene i mellom som nå må fylles. Hverdagene.

Mat

Salt &, Sill har alltid fått gode karakterer når matjournalister har vært innom. Det får vi håpe fortsetter. Kombinasjonen med lokalisering helt ute i den svenske skjærgården og god mat kan få mange til å ta en omveg på vegen mellom Oslo og Gøteborg.

– Vi håper etter hvert å ta en bit av konferansemarkedet sør for Oslo, men til nå har vi ikke hatt tid til å drive markedsføring for vi har bare registrert ordre. Men vi ser at vintermånedene er stillere så da får vi ut å selge. Vi ligger jo innenfor den strategiske ”tretimersgrensa” fra Oslo og med nye firefelts motorvei nedover vil den reisen bli fin. Når det gjelder mat så satser vi på lokal mat. Det vil si sild. På julebordet vårt har vi over 40 retter med sild og nesten samme antall variasjoner i snaps. Det meste lager vi selv – også snapsen. Vi dekker alltid bordene med minst to små snapsglass, smiler Susanna som tilbrakte julen i Fageråsen i Trysil på familiens hytte.

Et annet tilbud er matstudioet til restauranten. Der kan kurs og konferansegjestene legge ned sin egen sild med den smaken de ønsker og kjøpe med seg hjem som et minne fra det svenske havgapet.

Nå går hun og staben spennende tider i møte. Nå skal man ut å selge til bedrifter i nedgangstider.

– Vi vet det blir tøft, men vi vet også at vi har noe unikt å tilby, sier Susanna med optimisme i stemmen. Og stadig tråkker pressefolk fra inn og utland ned dørene, men alltid tar Susanna Hermansson og hennes stab i mot gjestene med et stort smil.


Thumbnail Image:
Powered by Labrador CMS