Sterk dame bak sterk dram

Onsdag 9. desember 1815 er en merkedag for norsk akevitthistorie og i dag er det nøyaktig 200 år siden Catharina Lysholm døde. Akevitt-pioneren feires med en rekke arrangementer.

Publisert Sist oppdatert

Man kan påstå, og ha dekning for det, at Catharina Lysholm er grunnen til at norsk akevitt smaker som den gjør i dag. I 1780 fikk hun nemlig bygget briggen Trondhjems Prøve.

I 1805 seilte skipet fra Trondheim lastet med tørrfisk, skinke og ost, til Østindien, i det som i dag heter Indonesia. I lasten var også fem fat potetbrennevin man håpet å kunne selge. Kapteinen fikk imidlertid ingen avsetning på det norske brennevinet, og da skipet var tilbake i Trondheim i februar 1807 lastet med sukker og kaffe, ble de usolgte fatene tatt i land. En prøvesmaking viste at brennevinet hadde fått en langt bedre kvalitet etter reisen – og linjeakevitten var i prinsippet oppfunnet.

Hedres i dag

Catharinas nevø, Jørgen B. Lysholm, lanserte deretter flere fatlagrede akevitter og skapte grunnlaget for det norsk akevitt står for i dag, en kompleks og avrundet smaksopplevelse.

I dag hedres Catharina Lysholm for betydningen hun har hatt på den norske akevitten. Akevittvenner fra hele landet treffes på forskjellige arrangementer for å hylle og skåle for henne. Her er oversikten over arrangementene:

- I Oslo arrangerer Akevittruten en akevittlunsj for «sterke damer» på Louise Restaurant & Bar, Aker Brygge klokken 13.

- Norsk Akevitters venner i Rogaland arrangerer Akevittaften for kvinner klokken 18.00 i Bakergata 15 i Stavanger.

- På Hamar arrangeres akevittbokcafé på Gravdahl Bokhandel med en skål for Catharina Lysholm klokken 18.30. 

- I Elverum inviterer Siri’s Delicatesse til en to-retters middag inspirert og smaksatt med utgangspunkt i akevitten Fru Lysholm. Det skåles for fruen kl. 18.30. 

- I Kongsvinger vil Restaurant Bastian tilpasse en tallerkenrett tilpasset Fru Lysholm og det vil gjennomføres en felles skål for Catharina Lysholm kl. 18.30.

 

 

 

 

Powered by Labrador CMS