Raser mot Siv

FrP sørger for enda mer handelslekkasje og Vinmonopolet er taperen. Det er den umiddelbare reaksjonen fra i Vin- og brennevinleverandørenes forening etter at finansminister Siv Jensen i dag la frem statsbudsjettet.

Publisert Sist oppdatert

– Siden FrP-leder Siv Jensen inntok Finansdepartementet har hun gjort det mer og mer attraktivt å handle alkohol utenom Vinmonopolet. Forskjellen på norske og svenske avgifter øker. Vinmonopolet får dårligere rammevilkår, og det stimuleres til lite miljøvennlig handel. FrP bidrar til at norsk alkoholpolitikk er det samme som handelslekkasje. Selv om partiet i mer enn 40 år har programfestet lavere avgifter, har det økt avgiftene ved hver mulige anledning i regjeringsposisjon, skriver Ingunn Jordheim, generalsekretær i Vin- og brennevinleverandørenes forening (VBF) i en pressemelding.

60 kroner flasken

Regjeringen foreslår å sette opp avgiftene med 2,1 prosent. En flaske vin går dermed opp med mer enn en krone, og en liter brennevin med mer enn fem kroner. Med miljøavgifter, er de totale avgiftene på en vinflaske i Norge nå passert 60 kroner.

– Det kan se lite ut med en kroner her, og en femmer der. Men det er kroner som går i feil retning. Forskjellen til Sverige øker. Som vanlig kamufleres dette som en indeksregulering, men nordmenn vil merke at vin og brennevin på polet nok en gang blir enda dyrere enn i Sverige. I Norge stimulerer vi til handelslekkasje. Hadde man tatt avgiftstapet staten har på taxfree, og senket avgiftene på Vinmonopolet, ville vi fått priser på vin i Norge, likere de svenske. Dermed hadde vi fått mindre handelslekkasje, smugling og annen kriminell virksomhet rundt alkohol, fortsettes det i pressemeldingen. (Saken fortsetter under bildet)

– Regjeringen gir beskjed om at Vinmonopolet ikke er førstevalget når det skal handles vin eller brennevin. De som setter seg i bilen og reiser til Sverige, tar fly eller ferge for å handle alkohol, får det billigere enn de som må holde seg i Norge og ta avgiftssmellen, fortsetter Ingunn Jordheim.

Staten taper

– Det er en kjent sak at Vinmonopolet merker effektene av de økte taxfreekvotene. Salgsutviklingen på polet er svak på tross av godt vær og godt utvalg (0,3 % t.o.m. august), og salget var i minus det siste året (- 0,8 % i 2015). Norge taper milliarder i avgiftsinntekter når nordmenn handler utenom Vinmonopolet. Bondevik-regjeringen reduserte i 2002 og 2003 avgiftene på brennevin med 23 prosent. Effekten var et fall i grensehandelen, økt handel på Vinmonopolet og at Tollvesenets beslag av smuglersprit falt. Regjeringen har utredet taxfreeordningen og sier i budsjettfremlegget at ordningen bør fortsette. VBF avventer den videre behandlingen i Stortinget, men er opptatt av at taxfree-salget ikke svekker Vinmonopolet, avslutter de i pressemeldingen.

Powered by Labrador CMS