Moskva nesten dobbelt så dyrt som Oslo

Publisert Sist oppdatert

- Moskva har ligget stabilt på topp de siste fire årene. I 2007 var gjennomsnittsprisen for en natt i Moskva NOK 2746, mens den i 2008 steg til i overkant av NOK 3000. Dette er nesten det dobbelte av hva en natt kostet i Oslo, som hadde en gjennomsnittpris på i underkant av NOK 1700, sier adm. dir. i HRG Nordic Hans Holmen.

Felles for alle regioner verden over var at prisene steg i første halvår, og holdt seg stabile eller sank andre halvår 2008. I Moskva sank prisene siste kvartal. Andre steder er etterspørselen betydelig høyere enn tilgangen på hotellrom. I Midtøsten har prisene steget raskt i Abu Dhabi, Oman, Bahrain og Qatar. Sammenlagt hadde disse byene en økning på totalt 49 prosent.

- Statistikken baserer seg på utreiste forretningsreisende fra Storbritannia, og forteller således hva utlandske forretningsreisende betaler for å bo for eksempel i Oslo. Valutasvininger er selvsagt også med på å bestemme den reelle bokostnaden for den enkelte, sier Holmen.

- I Abu Dhabi har prisøkningen vært høy selv i lokal valuta, en økning på hele 26 prosent. Til og med i Mumbai steg prisene så mye som 18 prosent i lokal valuta. I Oslo har det vært liten endring i prisene i norske kroner, mens det for britiske forretningsreisende har blitt 8,4 prosent dyrere, avslutter Hans Holmen.

Også i USA har prisene steget, til tross for finanskrisen, også omregnet til dollar. Houston hadde en økning på 19 prosent, New York 7 prosent og Washington og Boston 6 prosent.

Totalt sank antall hotellnetter for forretningsreisende i snitt med hele 20 prosent i 2008, fra 1,89 til 1,49 netter. Dette skyldes nok hovedsakelig at virksomheter i større grad har innført reisepolicies som legger begrensinger på reiser som medfører flere hotellnetter enn absolutt nødvendig.

Thumbnail Image: