Mangler 50 ansatte

Publisert Sist oppdatert
Ingress:

Behovet for arbeidskraft innen overnatting- og serveringsvirksomhet er stort, og det nye Myrkdalen hotell i Voss mangler 50 ansatte fem måneder før åpning.

Er det ikke nok norsk arbeidskraft å få tak i, går jakten til Europa, skriver Nationen Næring. Hotellet skal etter planen åpnes den 12. desember i år, og for å holde ruteplanen må ansatte være på plass fra 1. november. Fristen for å få tak i de som trengs er satt til 1. september. Hotellet får 112 rom og 350 senger.

 

Spanjoler

Totalt skal det være behov for 2400 personer innen overnatting- og serveringsvirksomhet i Norge, noe som ikke gjør situasjonen enklere for det nye Vossa-hotellet.

- Jeg er på jakt etter kokker, stuepiker, resepsjonister, barkeepere og servitører. Vi må ha minst 50 personer ansatt i løpet av høsten, sier hotelldirektør Ane Johnsen til avisen.

Hun mener det er paradoksalt at enkelte land i Europa sliter med arbeidsledighet, mens bedrifter i Norge må snu hver stein for å finne kompetent arbeidskraft.

- Jeg vurderer å annonsere etter folk i flere land. Spania har et godt utviklet reiseliv og det er mulig jeg får hente en spanjol eller to til Myrkdalen, sier Johnsen. 

Bransjesjef ved NHO Reiseliv sitt regionkontor i Bergen bekrefter at det er en utfordring å finne kvalifisert fagpersonell til hotell- og restaurantbransjen både i Hordaland og i resten av landet. Flere bedrifter rekrutterer fra utlandet, noe som gir nye utfordringer i forhold til språk, kulturforskjeller og boligtilbud.

 

NAV

- Det er over 6.000 personer med yrkesbakgrunn fra reiseliv og transport som er registrert arbeidsledige hos Nav. Det kan være en utfordring å bedre matche de arbeidsledige med bedriftenes behov for arbeidskraft. Her har Nav en jobb å gjøre, sier Kristin Gyldenskog, direktør for kommunikasjon og næringspolitikk i NHO Reiseliv til Nationen Næring.

- Dersom hotellet opplever utfordringer med å rekruttere personer som er faglærte, kan det være en mulighet å rekruttere ufaglærte som læres opp, gjerne via tiltak i Nav, slik at disse personene får fagbrev på sikt, sier fylkesdirektør i Nav Hordaland, Anne Kvernland Bogsnes.

 

  

Teaser:

Behovet for arbeidskraft innen overnatting- og serveringsvirksomhet er stort, og det nye Myrkdalen hotell i Voss mangler 50 ansatte fem måneder før åpning.

Main Image:
Thumbnail Image:
Main Image Credit:
Illustrasjonsfoto