Klart for landing på Østbanen

Publisert Sist oppdatert
Ingress:

 

Til tross for beliggenheten noen mil sør for Gardermoen, blir det nye hotellet på Østbanen i sentrum av Oslo blant de mest sentrale for reisende med fly.

 

Med flytogperrongen bare et par minutter unna bed and breakfast hotellet Comfort Hotel Grand Central, blir det i teorien mulig å komme seg tørrskodd fra hotellrommet til gaten på Gardermoen på en halvtime.

 

Utfordrende

Det nye flaggskipet til Comfort i Oslo bygges i det fredete Østbanebygget, og omkranser selve hallen som også skal fornyes til et helhetlig konsept. Totalt blir det 170 hotellrom, 113 i den gamle delen av bygningen og 57 i et nyoppført bygg. Dette er satt opp på toppen av butikklokalene som ligger mellom hallen og den eldste bygningen på Oslo S.

Ifølge prosjektsjef Trond Rusten hos tiltakshaver Rom Eiendom, er det et utfordrende prosjekt. Ikke minst fordi alt må skreddersys i det gamle bygget.

- Det er en ufordrende oppgave å bygge om et 150 år gammelt fredet hus fra kontorbygg til hotell, sier han.

 

Gammel farge

Fasaden er rehabilitert, og hele bygget ble pakket inn under operasjonen. Etterpå kunne det avdukes i sin fordums prakt; bygget skiftet farge fra gul til en eggeskallshvit farge som etter grundige analyser trolig er det nærmeste man kommer originalfargen.

- I tillegg er alle vinduene tatt ut og restaurert. Og det er spesiallaget nye vinduer med isolerglass i samme fasong, som blir satt på innsiden av de gamle vinduene, forteller Rusten.

På den måten beholder man både de originale vinduene og livet i de gamle vindusrutene, samtidig som det blir mulig å holde både kulde og bystøy ute.

 

Spektakulær suite

Innvendig er det bare noen få områder som er fredet, blant dem trappehallen. Og det gamle direksjonsrommet som blir restaurert etter alle kunstens regler. Dette hjørnerommet med et stort, særpreget badeværelse blir en av de flotteste suitene på hotellet. Hotellmagasinet fikk være med Rusten, Floor Manager Gunhild Elisabet Laundal og åpningskoordinator Pernilla Anderson på omvisning noen måneder før åpningen, som finner sted den 30. april i år. Da var det fortsatt full aktivitet på alle fronter med rundt 170 håndverkere i arbeid. Allikevel var atmosfæren påfallende fredelig på den 8000 kvadratmeter store byggeplassen. Rusten forteller at logistikken har vært en utfordring, med begrenset lagringsplass, trang byggetomt uten naturlig veiadkomst og ikke minst et næringsareale midt inne i byggeområdet som hele tiden har vært i full drift og åpent for publikum.

- Men publikum har nok nesten ikke merket at vi har holdt på her, sier han.

Bygget om natten

For å få på plass det nye bygget som er satt opp midt inne i kvartalet, tok man i bruk en gedigen kran som heiste inn materialer fra sjøsiden av bygningen. I oppreist tilstand var kranen høyere enn postgirobygget. Hele dette råbygget ble satt opp om natten, godt overvåket av sikkerhetsfolk.

Melbye arkitekter har hatt den overordnede kontrollen på de arkitektoniske løsningene. Men interiørarkitekt Lars Helling som har innredet flere Choice-hoteller tidligere, har også satt sitt preg på hotellet. Ifølge Anderson og Laundal beskrives den valgte stilen som ”industriell shabby chic”; et begrep som man forstår når man ser hvordan de første prøverommene er innredet. Designet er inspirert av blant annet Grand Soho og Ace hotell i New York. Tapeter med store kunstverk er lagt spesielt for hotellet. For øvrig holdes interiøret i spenstige farger og har et urbant preg. Høyt under taket er det også, og rommene har både ulike fasonger og vindusløsninger som gjør at ingen av rommene i det opprinnelige bygget er helt like. På noen av rommene kan man sågar stå i dusjen og se ut over operaen og fjorden gjennom glassdører som går fra gulv til tak. Om man vil kan man til og med slippe byluften inn i rommet; utenfor er det en smal balkong. I andre rom har man utnyttet den høye takhøyden og bygget hems. Og fra enkelte av rommene er det utsikt opp over Karl Johan i retning slottet.

Store planer

Planleggingen av prosjektet startet våren 2008, og selve byggearbeidene ble påbegynt i årsskiftet 2010/2011.

- Det har vært en lang prosess, sier de.

Rusten forteller også at samarbeidet med vernemyndighetene har vært usedvanlig godt.

- Vi har et sterkt ønske om å ta vare på kulturarven, sier han.

Nordic Choice Hotels er opptatt av energieffektive løsninger i sine hoteller, og Rom Eiendom har strukket seg langt for å få dette på plass. Bygget varmes med fjernvarme, og stort sett alt av belysning er LED. Det har vært en utfordring i seg selv å finne egnede armaturer og få riktig temperatur på lyset.  

Prosjektet er en del av de omfattende planene som Rom Eiendom har for Oslo S, som blant annet omfatter et nytt stasjonsbygg og et stort konferansehotell. Dette ligger imidlertid fortsatt noen år frem i tid. Ønsket er å bringe liv til området store deler av døgnet, ikke bare i kontortida.

 

Rekruttering

Med den sentrale beliggenheten både i forhold til flyplass, tog og sentrumsfasilitetene i Oslo, er businessreisende den selvfølgelige hovedmålgruppen for Comfort Hotel Grand Central. Frokost, lunsj og middag blir servert i en frittstående restaurant; en italiensk bistro drevet av Ole Johnny Eikefjord, som også står bak restauranten Eik, Eik Annen Etage og fiskerestauranten Fjord.  

I vinter har fokuset også ligget på å få på plass riktig folk i stillingene. Totalt er det snakk om rundt 15 arbeidsplasser i Cleaning crew og Service crew, og interessen har vært stor blant unge søkere for stillingene i resepsjonen både på dag og natt. De ansatte vil få mange varierte arbeidsoppgaver, og Laundal og Anderson forteller at man ser etter ansatte med riktig holdning. God serviceinnstilling og det at søkerne liker Oslo teller mye.

- Man må kunne byen og klare å formidle til gjestene hva Oslo har å tilby, avslutter de.

Rombookingen har allerede vært i gang på Nordic Choice Hotels nettsider en stund.

Rommene får en moderne, urban look som passer godt til de gamle veggene og den sjenerøse takhøyden. (Foto: Simon Skreddernes/Choice)

Teaser:

 

Til tross for beliggenheten noen mil sør for Gardermoen, blir det nye hotellet på Østbanen i sentrum av Oslo blant de mest sentrale for reisende med fly.

Main Image:
Thumbnail Image:
Main Image Credit:
Innvendig er det urbant og moderne, utvendig er bygget satt tilbake til det nærmeste man kommer den originale fargen. (Foto interiør: Simon Skreddernes/Choice. Foto eksteriør: Birgitte Henriksen)