Gastronomisk Institutt konkurs

Publisert Sist oppdatert
Dermed står mange av de fremste kokkene i landet uten jobb.
- Det er utrolig, utrolig trist at det har blitt sånn, sier konstituert administrerende direktør i GI, Anders Hellegaard til DN.no.

GI har sitt hovekvarter i Stavanger, og i fjor flyttet Oslo-avdelingen inn i nye, flotte lokaler ved Akerselva.

Grunnet konkursen står 29 personer uten jobb, hvorav 22 er kokker eller jobber innen andre matrelaterte områder. i tillegg til de ansatte blir 50 studenter som tar vinkelnerutdannelse rammet. De skulle ha eksamen neste uke.

- Det blir opptil bobestyrer å bestemme hva som nå skjer. Men vi skal gjøre vårt aller aller ytterste for å få det til, lover GIs konstituerte toppsjef.

Ifølge ,bostyrer Arne Schanche-Olsen ,,,skal det dreie seg om en gjeld på rundt syv millioner kroner. ,

Instituttet har siden august 2004 vært organisert som et aksjeselskap, med Matforsk AS, Fiskeriforskning, Norconserv AS og Stiftelsen GI som eiere, ifølge gastronomi.no.

I Rogaland er reaksjonene sterke, og man jobber allerede for å sikre at instituttets kompetanse forblir samlet.
– Dette fylket har to bein å stå på: Det ene er olje. Det andre er mat. Og Gastronomisk Institutt var bygd opp over lang tid som et nasjonalt senter. At selskapet nå er konkurs, er ikke bra i det hele tatt, sier fylkesordfører Tom Tvedt til Aftenbladet.
– Vi er i gang med å jobbe fram et selskap som skal sørge for at Måltidets Hus får den kompetansen Gastronomisk Institutt har representert, sier han.

Stavangerordfører Leif Johan Sevland beskriver GI som en «spydspiss i det matindustrielle miljøet i regionen» og «et veldig samlingspunkt» som har profilert seg nasjonalt og internasjonalt, og Dag Terje Klarp Solvang som inntil nylig ledet instituttet, mener at hele Norge vil merke det dersom ingen tar GIs arv videre.
- Et kompetansemiljø i Europatoppen forsvinner. GI er de 29 ansatte, som er attraktive og vil gå til andre jobber. Men samlet utgjør de et unikt miljø som fortsatt er tilgjengelig. Noen bør tenke og handle raskt, sier han til avisa.
Thumbnail Image: