Algegift funnet i kamskjell

Publisert Sist oppdatert

Etter som det sjelden er algetoksiner i kamskjell, har det stort sett vært trygt å spise dette i Norge.

- Man kan finne algetoksiner i alle skjell, men det er første gangen dette algetoksinet går over grenseverdiene i kamskjell, sier seniorinspektør Merete Hestdal i distriktskontoret i Trondheim og Orkdal til Fiskeoppdrett/kyst.no. Funnene er gjort nylig i Trøndelag, og mengden gift varierer med de ulike funnene.

Nedsatt orienteringsevne
Ifølge kyst.no er det ikke ofte man finner algegiften ASP (amnesic shellfish poison) i Norge, men er det stor mengder alger av slekten Pseudonitzshia, kan denne giften forekomme blant annet i kamskjell. Ved forgiftning blir man forvirret, får nedsatt orienteringsevne og irreversible nerveskader i form av hukommelsestap.
- Det er som regel denne giften som akkumuleres i kamskjell. De andre giftene man ofte finner i blåskjell forekommer mer sjelden i kamskjell siden de ligger dypere nede. Det meste av giften samles opp i skjellets fordøyelsessystem, mens det i lukkemuskelen er langt mindre, påpeker Hestdal.

Forsiktig med plukking
- Dersom man er fritidsdykker skal man være forsiktig med å plukke med seg kamskjell i Trøndelag til konsum hjemme. Algegiften kan også skape problemer for kamskjelloppdrettere og godkjente dykkere som dykker etter kamskjell for å levere videre for salg. Kamskjell som selges videre til restauranter og butikker må alle kontrolleres for å forsikre forbrukeren om at de er giftfrie. Man skal derfor være trygg dersom man kjøper kamskjell i butikk eller på restaurant, sier Hestdal.

Thumbnail Image: