En ny juletradisjon
tar form på Grand Hotel

Sjokoladenisser med historie skal bidra til å spre både juleglede og støtte til en god sak.

Publisert Sist oppdatert

I år har juleforberedelsene fått nytt innhold på Grand Hotel by Scandic. Med et ønske om å kombinere historiefortelling, håndverk og samfunnsansvar, lanserer hotellet en helt ny tradisjon.

Pepperkakehuset på Grand Hotel er byttet ut med håndstøpte sjokoladenisser, laget i en 150 år gammel form – og overskuddet doneres til Sykehusklovnene.

Pepperkakehuset er byttet ut med disse sjokoladenissene, som henger på tjuletreet i resepsjonen.

En idé som forener
historie og håndverk

Det er erfarne Daniel Budde som står bak initiativet. Han startet som ny konditorsjef ved Grand Hotel i sommer, etter flere år med internasjonal erfaring fra blant annet konditoravdelingen på Michelin-restauranten Tim Raue og De Cavel Group i USA.

Budde har også grunnlagt Candide Schokoladen GmbH i Berlin. Nå er ambisjonen hans å videreutvikle Grand Hotels sterke tradisjoner gjennom bærekraftige og meningsfulle produkter.

I sitt arbeid med å skape ny julemagi på hotellet, kom Budde over en sjelden mulighet.

– En gang i mitt tidligere liv fant jeg en eldgammel sjokoladeform på et loppemarked i Tyskland. Jeg visste at den en dag ville få et nytt liv, sier Budde til Hotellmagasinet og viser stolt fram den gamle nisseformen.

Det var da han fant ut at hotellet kunne erstatte det tradisjonelle pepperkakehuset og heller produsere sjokoladenisser i den historiske formen.

De ferdige nissene henges på juletreet i resepsjonen på Grand Hotel og selges til gjester og besøkende.

– Ideen var å starte noe smått som kunne gjøre en forskjell. Nå har det fått ordentlig moment, sier Budde.

Konditorsjef Daniel Budde ved Grand Hotel har byttet ut tradisjonelle pepperkakehus med håndlagde sjokoladenisser. De selges på hotellet til inntekt for Sykehusklovnene. Her sammen med daglig leder Ellen Arnstad i Sykehusklovnene.

Eksklusiv sjokolade

For Budde handler det også om ansvarlighet i alle ledd. Derfor er sjokoladen hentet fra produsenten Xoco, som leverer 100 prosent sporbare og additivfrie råvarer, samtidig som de bidrar til lokalsamfunn i Honduras, Mexico og Costa Rica.

– Vi ønsket en sjokolade som tikket av på alt: kvalitet, bærekraft og etisk produksjon. Vi er det første hotellet i Norge som bruker Xoco – det er noe vi er stolte av, sier han.

Til nå er rundt 120 sjokoladenisser produsert, og kjøkkenet lager flere hver dag fram til jul.

Inne i hver eneste nisse er det en håndskrevet julehilsen fra teamet i konditoriet på Grand Hotel.

En julehilsen til barna på sykehus

Hotelldirektør Toril Flåskjer understreker betydningen av at overskuddet går til en organisasjon som gjør en konkret forskjell for barn som feirer jul under krevende forhold.

– Det er viktig å være der for barna. Julen kan være en sårbar tid, og vi ønsket å bidra på en måte som betyr noe for dem, sier Flåskjer.

Dermed falt valget på Sykehusklovnene, som hver dag møter barn på sykehus over hele landet gjennom profesjonelt klovneri og kulturformidling.

Hotelldirektør Toril Flåskjer ved Grand Hotel by Scandic ønsket å bidra med å hjelpe barna i julen.

En organisasjon i vekst – og i behov

Daglig leder Ellen Arnstad forteller at innsatsen fra næringslivet spiller en stadig viktigere rolle for Sykehusklovnene.

Organisasjonen består av 50 profesjonelle skuespillere og besøker 20 sykehus over hele Norge.

– Når andre har fri – for eksempel jul eller påske – er det ekstra viktig at vi er til stede, sier Arnstad.

Nye lovkrav og bortfall av ordninger som grasrotmidler og gaveforsterkning har imidlertid satt økonomien under press.

– Vi må samle inn 30 millioner kroner i året bare for å gå i null. Vi fyller et rom i helsevesenet som ingen andre gjør, men vi er avhengige av støtte fra både privatpersoner og næringslivet, sier hun.

I løpet av året vil Sykehusklovnene møte rundt 38.000 barn.

– Vi pleier å si at vi er magisk medisin – helt uten bivirkninger, sier Arnstad.

Ellen Arnstad er daglig leder i Sykehusklovnene. Organisasjonen består av 50 profesjonelle skuespillere og besøker 20 sykehus over hele Norge.

En tradisjon som kan vokse

Budde håper at de håndlagde sjokoladenissene blir starten på en årlig tradisjon – en som både gjester og Oslos lokalbefolkning forbinder med hotellets rolle som juledestinasjon.

– Oslo fortjener nye juletradisjoner. Grand Hotel ønsker å være en del av det som får folk til å smile.

Hvis entusiasmen blant gjestene er en indikator, så er sjansen stor for at den nye tradisjonen er kommet for å bli – og samtidig bidra til at flere barn får et lysere øyeblikk i en vanskelig tid.

Vi møtte konditorsjef Daniel Budde og hotelldirektør Toril Flåskjer i resepsjonen på Grand Hotel, hvor de har startet et sjokoladenisseprosjekt til inntekt for Sykehusklovnene. Her sammen med daglig leder Ellen Arnstad.

 

Powered by Labrador CMS