Winemaker´s Dinner med Faustino

Nostalgien er i høysetet når man smaker gamle ærverdige viner i Celsius sine lokaler fra 1626.

Publisert Sist oppdatert

Faustino, og i særklasse Faustino V, skal man være rimelig sneversynt for ikke å ha et forhold til. Hyperpopulær på 80-/90-tallet her hjemme og siden har den vært å se i polets basisutvalg i alle år. Ikke en bestselger, men etter hvert med mindre smak av kraftig eik og mer markedstilpasset den moderne gane, har vi stadig hatt gleden å nyte denne gode vinen til et godt måltid mat. Faustino, vinen fra familiebedriftens vinmarker 500 m over havet i litt kjølige Rioja Alavesa, lagres relativt kort på fat, for så en lengre flaskelagring i vinkjelleren i LaGuardia. Noen i opptil flere tiår.

Faustino var fornavnet på han som startet familiebedriften på 1860-tallet, som i dag drives av 4. generasjon. De første årene ble vinen solgt på fat, for så å gå over til flasker i 1930. Først på 50-/60-tallet startet eksport av vinen, ved 3. genererasjons Don Julio.  «Faustinoene» foretrakk odde tall, og derav vinene Faustino I, V og VII. Så kan man spørre seg hvorfor ikke Faustino III? Svaret er enkelt; III-tallet var allerede brukt, på en brandy; Carlos III.

Vidunderlig Rosado

I slutten av april inviterte Bibendum og Celsius til Winemaker’s dinner med smaking av tre fyldige, smaksrike røde, en vidunderlig Rosado, en enkel blanco og en sprudlende, fruktig og frisk Cava, alle vel tilpasset smakfulle retter fra kjøkkensjef Mats. Sommelier David Robinson, umiskjennelig engelsk, men gift og bosatt i Rioja, sto for kveldens presentasjon. Sin utdannelse har han fra berømte WSET Diploma, og han har i en årrekke jobbet for flere spanske vinhus.

Det er mye Tempranillo i Faustino-vinene; i de røde opptil 92 prosent, blandet med litt Graciano og Mazuelo. Rosévinen som er produsert på 100 % Tempranillo, Spanjolenes svar på Cabernet Sauvignon, «satte scenen» ved ankomst, og smaksløkene i sving. Deretter ble vi servert en noe blek hvitvin, med 25 % Chardonnay og 75 % Viura. Så fulgte de på rekke og rad; Faustino V og I. Faustino I Gran Reserva i to varianter, fra 2001 og 1970. Sistnevnte en legendarisk årgang i Rioja, mens 2001-årgangen ble kåret til «Decanter’s Number One Wine of the year». Faustino Cava Extra Seco, med 100 % Macabeo og annengangs gjæring på flaske, avsluttet et vårlig og velsmakende måltid.

Lite sukker

Bortsett fra Cava’en, inneholder samtlige viner veldig lite sukker; fra 1,2-2gr pr.liter. Kanskje er det på tide å se mot Spania igjen, og ikke så ofte rette blikket mot de langt mer sukkerholdige italienerne? Det siste «nye» fra Faustino til norske polhyller er deres tre liters kartong; vakker, rød og mørk, balansert og kompleks, laget på 85 % Tempranillo og 15 % Merlot. Riktignok noe mer sukker her, men fremdeles lavt nok; 4gr pr. liter.

Og kanskje kommer også rosadoen til vinhyllene snart; vi kan bare håpe…

Powered by Labrador CMS