POPULÆRT: Lofoten er et populært mål for mange utenlandske turister. Foto: iStock.
POPULÆRT: Lofoten er et populært mål for mange utenlandske turister. Foto: iStock.

Nytt rekordår for hotellene

Turistene strømmer til Norge og i fjor var det 22,6 millioner overnattinger ved norske hoteller. Det er fire prosent høyere enn det forrige rekordåret, 2015.

Sulten etter å oppleve rå norsk natur, som i Reine i Lofoten (bildet) ser ikke ut til avta med det første. Tallet på utenlandske hotellovernattinger gikk nemlig opp med 10 prosent sammenlignet med 2015 og utgjorde i alt 6,6 millioner.

Av de utenlandske overnattingene var svensker igjen i flertall med 805 000 overnattinger. Deretter følger tyskere og briter med henholdsvis 731 000 og 653 000 overnattinger. Det viser ferske tall fra Statistisk sentralbyrå.

"Kina-boom"

SELFIE-TIME: Kinesiske turister øker mest. Foto: China Tourist Agency.
SELFIE-TIME: Kinesiske turister øker mest. Foto: China Tourist Agency.

Men med 103 000 flere overnattinger, en økning på hele 38 prosent, har kinesere igjen den største absolutte økningen i tallet på overnattinger sammenlignet med 2015. Det er ventet av tilstrømmingen av kinesiske turister bare vil fortsette de kommende årene, spesielt siden vanskelighetene i forholdet til Kina, nå er ordnet opp i.

Norske overnattinger gikk i samme periode opp 2 prosent til 16 millioner. Totalt var det en økning fra 2015 på 4 prosent i antall hotellovernattinger. Hotellene sto for 22,6 millioner overnattinger, mens campingplasser, hyttegrender og vandrerhjem hadde over 11 millioner overnattinger i fjor.

Ferie og fritid dominerer

Tallet på overnattinger i forbindelse med ferie- og fritid dominerer med 52 prosent av overnattingene i 2016. Det er en oppgang på 6 prosent fra 2015. Kurs- og konferanseovernattinger og yrkesovernattinger steg med henholdsvis 5 og 2 prosent.

Sammenlignet med 2015 gikk losjiomsetningen på hotellene opp med 4 prosent, fra 13,2 milliarder kroner til 13,7 milliarder kroner. Gjennomsnittsprisen per rom var 6 kroner eller 1 prosent høyere i 2016 enn i 2015.

Scandic med Funkis-takeover

I forbindelse med FNs internasjonale dag for funksjonshemmede, gjentok Scandic Hotels fjorårets suksess med «Funkis takeover». Fem mennesker med nedsatt funksjonsevne overtok stillinger på Scandic Ørnen og Scandic Flesland Airport for én dag. Målet er å sette søkelys på mangfold og bidra til et mer inkluderende arbeidsliv. Les hele saken

Til toppen