(Illustrasjonsfoto)
(Illustrasjonsfoto)

28 prosent flere konkurser

6000 bedrifter gikk konkurs eller ble tvangsavviklet i året som gikk. Størst konkursvekst var det i hotell- og restaurantbransjen.

Publisert

Antall konkurser uansett bransje økte med 4,9 prosent i 2016. Det er færre enn fryktet, ifølge analyseselskapet Bisnode.

Verst var imidlertid 2016 for hotell- og restaurantbransjen som hadde en konkursvekst på 28 prosent. Det er skyhøyt over alle andre på listen som presenteres i Dagens Næringsliv.

For eksempel hadde nummer to på listen, engro/agentur, en vekst i antall konkurser på 10 prosent. Neste på listen er bygg og anlegg, med 8 prosent.

Tjenesteyting registrerte 2 prosent flere konkurser.

Oljekrise

– Oljekrisen gjorde nok at vi hadde ventet en større økning i 2016 enn det vi nå ser med fasiten i hånden, sier kredittøkonom Per Einar Ruud i analyseselskapet Bisnode til Dagens Næringsliv.

– Det så veldig stygt ut for næringslivet, men heldigvis flatet kurven ut i høst. Store oljeselskaper har skåret kraftig ned, men det har ikke ført til det store konkursraset ennå, sier Ruud.

Ifølge tall fra Brønnøysundregistrene ligger Oslo på konkurstoppen. Økningen var størst i Hordaland, dobbelt så stor som i oljefylket Rogaland. Nordland og Sogn og Fjordane har hatt en nedgang.

Hotell-paradoks

Hotell- og restaurantbransjen hadde størst konkursvekst, men flest bedrifter innen bygg og anlegg ble rammet.

– Dette er et paradoks når vi ellers hører at norske hoteller og restauranter har hatt gleden av en svak norsk krone og økt turisme i 2016, sier Ruud.

I desember gikk ifølge Bisnode 42 hotell- eller restaurantbedrifter konkurs. Det er 17 flere enn samme måned i 2015 (25).