Spøkelset på Union Øye

Publisert Sist oppdatert

Det sitter mye historie i veggene i det gamle trehotellet i Øye. Selv om bygget har vært gjennom en omfattende restaureringsprosess, og alt interiøret er ”nytt”, er det ikke vanskelig å forestille seg at det hele har stått uforandret siden Nansen, Grieg, Sir Arthur Conan Doyle og den kjente fjellvandreren C.W. Patchell vandret rundt i gangene og moret seg i salongen.

Føler at noen stirrer
Men mange tror at det er noen som har holdt seg i huset helt siden en tragisk hendelse på slutten av 1800-tallet.

– Det skjer mange rare ting her. Det er jo et gammelt hus, men det er noe mer. Du kan føle at det er noen bak deg eller noen som står og stirrer på deg. Hotelldører åpnes og lukkes, og gjester sier ofte at de har sett noe, forteller Mariann Øye.

Ifølge Øye er de fleste litt redde når de er på jobb, men samtidig er det spennende med det spesielle nærværet.

– Det er ikke noe ondt. Og vi er veldig glad i henne, så vi ønsker å beholde henne her, sier hun.

”Henne” er gjenferdet etter en ung pike – Linda – som jobbet på Hotel Union Øye, og som ifølge historiene går igjen på hotellet. Det var en tysk greve som forelsket seg i den lokale skjønnheten, og når han var på besøk, bodde de to på det som kalles Det blå rommet, rom 7.

Men greven var allerede gift, og ønsket å reise hjem til Tyskland for å ordne med en skilsmisse fra det ulykkelige, arrangerte ekteskapet. Deretter skulle han komme tilbake og gifte seg med Linda. Før han reiste fra Øye ga han henne en brosje i forlovelsesgave, og ringen som hørte til skulle hun få når hun giftet seg.

Skjebnen ville det imidlertid slik at greven ikke fikk skilsmisse, og på båten på vei tilbake til Norge tok han sitt eget liv. Linda fikk et brev sammen med ringen, og da hun ikke orket et liv uten sin kjære, kledte hun seg som brud, tok på seg brosjen og ringen, satte en blomsterkrans på hodet, og druknet seg.

God reklame
Fortsatt skal man kunne høre henne gråte på Det blå rommet.
– Og dette er det rommet som først blir solgt, sier Øye.
Det er nemlig stor interesse for Lindas gjenferd, og mange kommer innom hotellet for å få se henne med egne øyne.

– Folk er veldig interessert, så det er god reklame for hotellet, sier hun.

Det er også sjelden at folk uttrykker et spesielt ønske om ikke å sove på rom 7. Så har man også en forsikring for dem som er litt smånervøse: I resepsjonen står en sølvskål med hvitløk, som gjester på Det blå rommet kan ta med seg opp. Dersom de setter skålen inne på rommet, skal spøkelset holde seg unna, slik at man kan sove trygt og godt. Men ønsker man litt mer spenning, og vil ha besøk fra det hinsidige, setter man skålen utenfor døra.


Ifølge Øye er det veldig sjelden spøkelset skremmer vekk gjester.
– Det opplevde jeg for første gang i høst. Da var det et par som hadde bestilt rom, og som lurte på om det spøkte her, forteller hun.
Da de fikk bekreftet at stedet har sin spøkelseshistorie, valgte de å kansellere hele oppholdet på Union Øye.



Thumbnail Image:
Powered by Labrador CMS