Satte lokalmat på kartet

Publisert Sist oppdatert
Ingress:

Vi gjorde tidenes satsning og har virkelig fått satt oss på kartet. Nå vet de fleste hvem vi er, sier Stian Nordhaug, adminstrasjonssjef i Spesialgrossisten.

Spesialgrossisten fylte 1000 kvadratmeter på SMAK 2011 der 70 småskalaprodusenter med lokal og kortreist mat utgjorde et av de mest fargerike innslagene.

– Vi fikk fortalt at vi er en stor sammenslutning som dekker hele landet og knyttet masse nyttige kontakter, forteller Nordhaug.

Innkjøpere fra dagligvare-, hotell-, restaurant- og cateringbransjen smakte seg gjennomspesialiteter fra hele landet. Ganer og mager koste seg med alt fra premiert øl fra den Nøgne Ø ved Grimstad til spesialiteter laget på reinskjøtt fra ARV i Mo i Rana. Gode smaker gjorde sitt til at interessen vokste. Fler og flere hotell ønsker å satse på lokal mat og ideene spenner fra å komponere en meny der gjestene kan smake seg gjennom hele Norge, til mer lokale varianter med fokus på den aktuelle region.

Lokalt stasjonert

Alle disse ønskene kan Spesialgrossisten tilfredsstille. Distribusjonsapparatet består av 17 frittstående grossister rundt i hele landet med egne lager og biler. Der kan man få alt fra nasjonalt kjente produkter slik som Buer til lokale spesialiteter som hjembakt flatbrød fra Morgedal. Noen produserer smått og håndlaget og noen litt større. Uansett er Spesialgrossisten brobyggeren mellom småskalaprodusenten og de store kjedene og ivaretar begge parters behov.

– Vi ønsker å være best på service og vår lokalkunnskap gjør at vi kan tilfredsstille både leverandøren og kundens behov. For å synliggjøre produktene markedsføres de gjennom konseptet GODT LOKALT, sier Nordhaug og understreker at visse kriterier oppfylles for komme inn under denne betegnelsen.

Anerkjent og lokalt

Noen av dem som har passert nåløye og får sine varer distribuert gjennom Spesialgrossisten er Bakermester Hoff fra Indre Arna ved Bergen og Balholm fra Balestrand i Sogn.

Bakermesteren er et nisjebakeri som satser på tradisjonsprodukter fra regionen. Bestselgerne er håndlaget julebakst og kringler, som det bakes 1,5 millioner av i året.På SMAK tilbød han kundene rømmegrøt med Bergenskringle, mer tradisjonelt kan det vel neppe bli.

Balholm bygger videre på vestlandets frukttradisjon og lager friskpresset fruktjuice uten noen form for tilsetningsstoffer. Produksjonen følger fremgangsmåter utviklet av legendariske Luis Pasteur og tar vare på smaken slik at beskrivende ord blir noen av de samme som brukes om god vin; syrlig eller rund, eller en intens sommelig aroma.

Main Image:
Thumbnail Image:
Main Image Credit:
Anne Hasselknipe som driver Øvre Vang Gård ser etter sunne alternativ til møterommet og finner det hun leter etter hos Åge Eitungjerde på Balholm.