Ramme for trivsel

Publisert Sist oppdatert

– All arkitektur handler om å skape rammesituasjoner omkring noe som skal foregå. Og i sentrum for denne aktiviteten er mennesket, sier landskapsarkitekt John E. Berg. For å klare dette må man ha klart for seg hvem man henvender seg til, hvordan ser kundegruppen ut.

Mange hensyn

Man må også ta hensyn til at stedet skal være universelt utformet, hvilket betyr fremkommelighet for alle. Saken må også meldes til kommunen, det formelle må være i orden. I tillegg må man ha bestemt seg for hvilke aktivitet man ønsker seg på serveringsstedet sitt. Det kreves forskjellig utforming om man ønsker at rommet utenfor hotellet kun skal være et sted gjestene kan spise frokost, om arealene kun skal fungere for røykerne, om det skal være i tilknytning
til barvirksomhet inne,
eller om planen er å lage noe som kan fungere for alle typer gjester i alle situasjoner.

– Det er med andre ord mye å ta stilling når du skal bestemme hvordan utemiljøet skal bli, sier Berg.

Trivsel fra miljøet

Oppgaven til en landskapsarkitekt er å få mennesker til å trives. Man skaper et sosialt rom, hvor mennesker har lyst til å være.

– Vi må få gjestene, eller kundene om du vil, til å tenke at ”her var det trivelig, her vil jeg sette meg ned”, sier han.

Selv liker han spesielt godt runde bord, da går samtalen fritt og alle kan se hverandre, i motsetning til utemiljøer hvor alt står på linje. Berg heller ikke til oppfatningen at ”less is more” med stål, glass og stramme linjer. For som han sier,

– I mange strømlinjeformede arkitekttegningene er det stort sett ikke tegnet inn mennesker. Fokus er stram design som ser kul ut når det ikke er noe annet tilstede – altså mennesker. Dette er, synes jeg, å tenke for snevert. Denne type design henvender seg kun til en brukergruppe, unge urbane mennesker. Den har ikke forankring i det brede lag av befolkningen og legger heller ikke vekt på at arkitekturen skal få alle til å føle seg vel og avslappet.





John E. Berg fra landskapsarkitektene Berg &, Dyring skaper utemiljø hvor mennesker trives.


Samstemt

Trivsel fordrer også at atmosfæren stemmer med aktiviteten, altså det du vil skal skje på utestedet ditt. Om du hovedsaklig har spisegjester, må du sørge for at du har bord i passe høyde og at stolene er gode å sitte i. På samme måte som det er møblert og planlagt inne. Da passer det ikke med sittegrupper og dype sofaer. Dessuten må interiøret og stilen du velger ute, samsvare med den du har inne. Forskjellen på ute og inne er at inne har du et klimatisert miljø, der du styrer temperaturen.Husk på at de aller fleste ønsker å sitte ute når været tillater det. Der kan du hjelpe til ved å investere i gassvarmere, utepeis, markiser osv som forlenger sesongen.

Tilfeldig orden

Inne er rammen den fysiske veggen rundt de kvadratmeterne du har til rådighet. Ute er rommet mye større. Det må avgrenses både mot arealene utenfor og mellom sittegrupper. En vegg er selvsagt veggen inn mot bygget, en annen kan være en hekk eller annet grønt. Grønt brukes også til å dele opp og skape små intime rom.

– Dessuten er det viktig å ha litt kunnskap om hvordan mennesker fungerer i grupper, sier Berg. Et utemiljø må ha det han kaller tilfeldig orden. Som eksempel bruker han engelske barer, hvor det er nivåforskjeller, sittegrupper og småbord. Og det er ikke tilfeldig at barkrakkene settes tett i tett, da må gjestene snakke med hverandre og man skaper en atmosfære hvor mennesker kan trives - og blir værende. I en effektiv frokostrestaurant derimot, bør det være symmetri og god plass mellom bordene, slik at kelnere kan bevege seg raskt og uhindret.

Nivåforskjeller

I et utemiljø kan man også bygge forskjellige nivåer hvor folk kan sitte. Dette for å skape forskjellige typer sittemiljøer som kan favne flest mulig konstellasjoner av gjester. I tillegg er det viktig å ha forskjellige bordstørrelser slik at gjester finner et bord eller et sted å sette seg som passer. Av den grunn møblerer du med tomannsbord, firemannsbord eller andre grupper. Du vil antakeligvis ikke få en eneste gjest som kommer alene, hvis du bare har seks- eller åttmannsbord. Et annet viktig moment som det er viktig å ha i bakhodet, at alle mennesker instinktivt ønsker å være på et sted som oppfattes ”trygt”. Det kan man observere ved å ta en titt på uteserveringen. Plassene inntil veggene eller aller helst i hjørnet, er de som fylles opp aller først. Med andre ord bør du bestrebe deg på å skape hjørner og bakvegger. Det skal mot til å sette seg alene, foran og midt i, og det gjelder uavhengig om lokalet er inne eller ute.


Thumbnail Image:
Powered by Labrador CMS