Ny vin fra Janeils Høyder

Publisert Sist oppdatert
Ingress:

Excellars lanserer den franske vinen Les Hauts de Janeil, eller "Janeils høyder", fra Pyreneene. Vingården hører til blant François Lurtons nøye utvalgte gårder.

Lurton har vært jorda rundt i jakten på vingårder med perfekt jordsmonn og klima, noe som har resultert i blant annet gårder i Colchagua i Chile, Rueda i Spania, Duoro i Portugal, Uco-dalen i Argentina og Chateau des Erles og Domaine de l'Herre i Frankrike. Les Hauts de Janeil produseres på den varme og vindfulle vingården Mas Janeil som ligger i appellasjonen Maury i Pyreneene. 

Vinprodusenten falt for Mas Janeil første gang han så den. Gården ligger i Roussillon-regionen i Frankrike, nær byene Perpignan og Narbonne, der vinden og varmen fra Middelhavet gjør det mulig å oppnå en svært høy modningsgrad. Vinen er rund, rik og konsentrert med smak av mørke bær som moreller og bjørnebær, samt et hint av hvit pepper. Den er laget på 80 prosent syrah og 20 prosent grenache. Druene høstes om natten eller tidlig om morgenen. 

 

Tøft vær

François Lurton er ingen lettvekter i fransk vinbransje, og han ble født inn i en av de største vinproduserende familiene i Bordeaux og fikk tidlig interessen og talentet for å lage vin. Han har også en spesiell teft for å finne riktig jordsmonn til nye viner.

 

- Hemmeligheten bak suksessen vår er at vi velger ut de beste eiendommene, og derfra utvikler vinene til deres fulle aromatiske potensial, forteller François Lurton i en pressemelding.

Lurton er selv involvert i dyrkingen på vingårdene sine, og har et sterkt engasjement for ren jord og ren vin. Han startet Frankrikes første økologiske vinmerke, Tera Sana. 

Værmessig var 2010 et tøft år på Mas Janeil, og i april kom det mye regn og til og med snø. Høsten var også regnfylt. Dette gir en fruktig og frisk vin, og 2010-årgangen av les Hauts de Janeil skal være en årgang av høy kvalitet. 

 

Vinen passer til kylling, rustikke kjøttretter, pizza og pastaretter, og har en anbefalt serveringstemperatur på 16-18 grader.

Main Image:
Thumbnail Image: