Nome kritiserer klassedelt ølpolitikk
Bryggeriforeningens sjef, Petter Nome, reagerer på at Ullevål Stadion deles inn i et lite areal med alkohol for de fine og et stort for ”røkla” uten alkohol.
Petter Nome sier idretten har et ”alkoholproblem”. Han synes det i utgangspunktet er inkonsekvent og diskriminerende at det serveres alkohol på finkulturelle arrangementer, mens det er bannlyst på folkelige. Les; idrettslige.
– Diskrimineringen blir enda grellere når klasseskillet mellom ”de fine” og røkla gjennomføres på ett og samme arrangement, slik det skjer på Ullevål Stadion og andre idrettsarenaer, sier Nome til Hotellmagasinet.
ER EN ØL SKREMMENDE?
Bryggerigeneralen mener de fleste mennesker kan hygge seg på en fotballkamp med et glass øl, uten at det gir problemer av noe slag. Det skjer også i de fleste andre land. Erfaringene med supporterdrevne øltelt i forbindelse med fotballkamper, synes Nome heller ikke er skremmende.
– Noen sier at idrett og alkohol ikke hører sammen, men dette er nok mer et ønske enn en realitet. For mange er nettopp øl og supporterkultur to sider av samme sak. Det er glede, livskvalitet og sosialt samvær. Jeg er overbevist om at et 33 cl plastkrus en halvtime før en fotballkamp og i pausen ikke ville vært noe problem. Såpass burde folk hatt anledning til å unne seg, så lenge det skjer på en ansvarlig måte, mener Nome.
– Samtidig er det viktig å lytte til signalene fra idretten selv. Mange klubber og lag er svært negative til alkoholservering på arrangementer, blant annet fordi det er mange barn til stede. I slike tilfeller mener jeg det er galt å presse på for å selge øl, sier Nome, og poengterer bryggerienes svært gode forhold til idretten.
EN SYMBOLSAK
Samarbeidet foregår for eksempel gjennom sponsing, og slik har det vært i årtier. Nome sier bryggeriene har alt å tjene på å respektere idrettens egne valg, og vil ikke pushe ølet sitt på noen. Han har ikke tenkt å gjøre ølservering på idrettsarenaer til en het kampsak, selv om diskrimineringen tydelig irriterer ham. For Nome er ”alkoholproblemet” en symbolsak.
– Det er og blir et paradoks at man kan drikke vin i operaen og på Ullevål Stadion Business Class, men ikke nyte øl i plastkrus, hvis man ser kampen fra VG-svingen.
– I dette ligger en vurdering av at noen er mer ansvarlige enn andre, og at noen fortjener et gode, mens andre ikke. Dette burde være en fremmed tanke i Norge anno 2011.
ANDRE DIMENSJONER
– Jeg skjønner hvor Nome vil hen, men Norges Fotballforbund har ingen ønsker om å endre praksis på dette området, sier forbundets informasjonssjef, Svein Graff.
– Det er forståelig at noen reagerer på at finkulturen gis fortrinn som skaper forskjellsbehandling, men vi forholder oss til skjenkereglene som gjelder til enhver tid.
Graff trekker også fram sikkerhetsaspektet, særlig i forhold til barn og familier.
– 25.000 følelsesladde mennesker på Ullevål har andre dimensjoner og gir en annen infrastruktur enn en operakveld.
– VIP-området er definert som restaurant, og her gjelder vanlige skjenkeregler. Det er tross alt forskjell på å nyte alkohol til mat på en restaurant og å oppholde seg på vanlig tribuneplass. Denne grensen er nå engang satt, og den må vi forholde oss til, sier Graff.
– Hvorvidt alkohol og idrett hører sammen, slik Nome mener, er det umulig å ta stilling til. Det finnes mange grader og grensetilfeller.
